niedziela, 3 marca 2019

Wegańskie i bezmączne kulki mocy. Najlepsze!


Kulki mocy. Zdrowe, pozbawione nienaturalnych słodzideł, przetworzonych produktów i niszczącego witaminy podgrzewania. A przy tym smaczne, sycące i naprawdę dające kopa. Któż ich nie zna? A może są jeszcze tacy, którzy takich kulek sami nie robili? Na moim blogu są już jedne, z dodatkiem wiórków kokosowych. Te są trochę inne, moim zdaniem dużo lepsze, idealnie zbalansowane pod względem słodyczy. I z uwagi na dodatek surowego kakao, bogatsze w prozdrowotne mikroelementy. Kto się skusi?
Po orzechy, masło orzechowe, kakao i wiele zdrowych produktów w świetnej cenie biegnijcie do sklepu radomskiego lub róbcie zakupy na  https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !




Składniki na 30-35 kulek:

  • 250 g migdałów
  • 250 g miękkich, najlepiej świeżych daktyli [ja użyłam pasty (bloku) daktylowego, który podgrzałam] - twarde, suszone daktyle, należy namoczyć w ciepłej wodzie a jak zmiękną porządnie odcisnąć
  • 25 g surowego kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (tylko dla miłośników słodkich smaków)
  • do obtoczenia: 1. wiórki kokosowe, lekko zmielone, zmielony erytrol lub cukier kokosowy, cynamon, odrobina skrobi z tapioki 2. Cynamon z cukrem kokosowym 3. kakao
Migdały blendujemy do osiągnięcia drobnych kawałków [nie na mąkę], dodajemy pastę daktylową (jeśli używamy daktyli też należy je zmiksować) i pozostałe składniki. Chwilę wyrabiamy aż wszystkie składniki się połączą i powstanie zwarta masa. Lepimy lekko zwilżoną dłonią kulki, obtaczamy w wybranej mieszance (lub rezygnujemy z posypki) i schładzamy. 
Kulki nadają się też do mrożenia, doskonale sprawdzą się również jako przekąska do pracy i szkoły. Jedna kulka to ok. 120 kcal.




    ***

Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz