niedziela, 22 kwietnia 2018

Pasztet słonecznikowy z kaszą jaglaną. Bez mąki, wegański

To jeden z najprostszych, a jednocześnie najbardziej klasycznych pasztetów, jakie robiłam. Klasycznych, w sensie najbliższych oryginalnemu mięsnemu smakowi pasztetów. Idealnie smakuje zwłaszcza z ogórkiem kiszonym, ale możecie go z powodzeniem nafaszerować ulubionymi dodatkami: suszonymi pomidorami, żurawiną czy śliwką. 

Po kasze jaglaną, sos sojowy, przyprawy, słonecznik i inne smakołyki biegnijcie do sklepu radomskiego lub róbcie zakupy na  https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki lekko podprażonych (na suchej patelni) pestek słonecznika 
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 50 ml oleju
  • 1 podsmażona cebula (opcja - ja nie dodaję, dzięki czemu pasztet dłużej zachowuje świeżość)
  • po 1 łyżeczce: majeranku, czosnku niedźwiedziego, przyprawy do gulaszu
  • po pół łyżeczki: kurkumy, papryki ostrej
  • sol, pieprz do smaku
 Pestki mielimy w malakserze na mąkę. Dodajemy ciepłą kaszę jaglaną i miksujemy aż powstanie gładka masa. Dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy. Ciasto wkładamy do foremki (klasyczna keksówka) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy około pół godziny.



***

Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

2 komentarze :