niedziela, 19 marca 2017

Orientalne burgery z cieciorki i kaszy jaglanej z oliwkami. Bez mąki, wegańskie

Żebyście nie pomyśleli przypadkiem, że ja tylko słodyczami żyję, dziś dla odmiany proponuję zapiekane kotlety (burgery) z ciecierzycy i kaszy jaglanej - proste, szybkie i smaczne. U mnie doprawione na orientalną nutę, złamaną nieco zieloną oliwką, ale możecie zrezygnować z tego dodatku lub zastąpić go np. suszonymi pomidorami. Z podanych składników wychodzi sporo kotlecików, które naturalnie można również usmażyć na patelni - będą wówczas nawet smaczniejsze, ale też bardziej kaloryczne. A jeśli ktoś nie lubi burgerów, może zrobić pasztet - wystarczy dodać ugotowanego ziemniaka, 50 ml oleju więcej lub w wersji niewegańskiej jajko.

Po ekologiczną cieciorkę, płatki drożdżowe, sos sojowy Tamari, ekologiczny imbir i wiele innych niezbędnych w zdrowej kuchni produktów zapraszam do nieocenionych sklepów Ekogram Zielonki w Krakowie lub na stronę EKOGRAM.PL  
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 50 ml oleju (ryżowy lub bezwonny kokosowy, po rozpuszczeniu)
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka oleju kokosowego (do smażenia cebuli)
  • 2 sosu sojowego Tamari
  • pół łyżeczki kurkumy 
  • pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • pół łyżczki zmielonej kolendry
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (lub w wersji niewegańskiej startego sera żółtego)
  • sól, pieprz do smaku
  • 10 oliwek (opcja)

Smażymy cebulę na złoto, dodając pod koniec sos sojowy, kurkumę, paprykę i kolendrę.
Kaszę i cieciorkę miksujemy wraz z olejem , dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy garam masala, imbirem, solą, pieprzem. Dodajemy płatki lub ser. Mieszamy. Z masy lepimy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy. Na wierzch każdego burgera dajemy przekrojone na pół oliwki. Możemy też wierzch kotletów posmarować olejem (przy pomocy pędzelka). Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.


***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

1 komentarz :

  1. yumi! jeszcze dużo zdrowych dodatków i pełnoziarnista bułka!

    PS. Jeśli masz ochotę i czas, zapraszam do wzięcia udziału na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń