wtorek, 28 lutego 2017

3 najlepsze soki wzmacniające odporność i pomagające w walce z infekcją


Po sporej dawce zdrowych karnawałowych kalorii przyszła pora na jeszcze bardziej zdrowe oczyszczenie organizmu za pomocą soków. A że zima szczęśliwie w odwrocie, warto cieszyć się nadchodzącą wiosną w zdrowiu i pełni sił. Dlatego już dziś, każdego ranka aplikujmy choć jedną porcję soków, które wzmocnią system immunologiczny, zapobiegając przeziębieniom, a w razie infekcji przyspieszą powrót do formy.

Pamiętacie recenzję wyciskarki VORTEX? To z jej pomocą przygotowałam dla Was 3 najsmaczniejsze soki z dostępnych o tej porze roku składników, które będą skutecznie stały na straży Waszej odporności.
Całą recenzję możecie przeczytać tutaj:
A to strona wyciskarki: http://vortexpoland.com/



Przepisy na 3 najlepsze soki lecznicze i wspomagające odporność (każdy sok to porcja dla 2 osób)

1. Sok marchewkowo-pomarańczowy z bazylią

Pomarańcze, poza zawartością witaminy C, zawierają sporą ilość fitochemikaliów i flawonoidów, korzystnie wpływających na układ odpornościowy. Jabłka to cenne źródło antyoksydantów. Zawarty w marchewce beta-karoten i falkarinol mają działanie antynowotworowe, a bazylia jest silnym środkiem antybakteryjnym. Jak widzicie, ten sok to więc niezła oręż w walce z chorobami i skuteczny środek prewencyjny!

Składniki:

  • 2 duże marchewki bez końcówek
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka (lub 2 kiwi)
  • spora garść świeżej bazylii
Pomarańcze obieramy, pozostałe owoce myjmy i kroimy na średnie kawałki. Wrzucamy naprzemiennie, owijając bazylię w kawałki pomarańczy lub kiwi.



2. Sok grejpfrutowo-cytrynowy z imbirem i miodem


Klasyka tematu, czyli kwaśny sok, który jest nie tylko bombą witaminową i leczniczą, ale też doskonałym strażnikiem wagi. Mamy tu bowiem mnóstwo enzymów trawiennych, pomagających zrzucić zbędne kilogramy, ale też napój wspaniale rozgrzewający, kojący bolące gardło i pomagający zwalczyć przeziębienie (zwłaszcza dzięki manganowi zawartemu w korzeniu imbiru).

  • 2 grejpfruty
  • 2 cytryny
  • 1 korzeń imbiru (ok. 4 cm)
  • 1 łyżeczka miodu (opcja)
Owoce obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i naprzemiennie z imbirem wkładamy do wyciskarki. Po wyciśnięciu sok mieszamy z miodem.



3. Sok marchewkowo-kalafiorowy z kurkumą


Kolejny sok zwalczający wiele dolegliwości i chroniący przed przeziębieniem. Mamy tu marchewki, a więc mnóstwo antyoksydantów i witaminy A. Kalafior, który chroni komórki przed zniszczeniem, a przede wszystkim kurkumę, której aktywny składnik- kurkumina- działa przeciwzapalnie oraz chroi organizm przed toksynami i działaniem wolnych rodników.


  • 4 duże marchewki (z obciętymi końcówkami)
  • pół główki małego kalafiora
  • 1 jabłko
  • ok. dwucentymetrowy kawałek świeżej kurkumy (lub pół łyżeczki kurkumy w proszku)
Wszystkie składniki kroimy na kawałki i naprzemiennie wrzucamy do wyciskarki (w przypadku kurkumy w proszku, posypujemy nią sok po przyrządzeniu soku).

***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga 



1 komentarz :