A dziś mam dla Was ciastka, które są efektem improwizacji. I z których jestem bardzo dumna. Zabrałam się do pracy, mając ochotę na coś słodkiego, bez żadnego bliżej określonego planu czy przepisu. Sprawdziłam zawartość szafek i najpierw zrobiłam kruche ciastka. Ale miałam chrapkę na coś bardziej wypasionego i słodszego. No więc ukręciłam krem z masła orzechowego i daktyli. Uznałam jednak, że jakoś tak łyso wyglądają, więc szybko rozpuściłam gorzką czekoladę, czyniąc z niej nieco mniej wytrawną polewę. I voila!
Podobne ciastka możecie robić z inną masą, np. kokosową albo zdrową nutellą czy wreszcie ulubionym dżemem. Możecie też dać gotowe biszkopty, jeśli takowe jadacie lub zrobić własne ciasto biszkoptowe. Wyjdą w tedy klasyczne niemal delicje.
Uwaga! z podanych proporcji wychodzi sporo kremu, możecie zrobić mniej i dać ją tylko na środek, jak w delicjach. Polewy też jest więcej, można ją potem wykorzystać do owsianki czy naleśników.
A po stuprocentowe masło orzechowe, cukier kokosowy, wiórki, orzechy, różnej maści mąki i wiele innych fantastycznych produktów niezbędnych w zdrowej kuchni zapraszam do sklepu http://drpelc.pl/ lub stacjonarnie w Krakowie.
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki na kruche ciastka (8 naprawdę dużych ciastek):
Podobne ciastka możecie robić z inną masą, np. kokosową albo zdrową nutellą czy wreszcie ulubionym dżemem. Możecie też dać gotowe biszkopty, jeśli takowe jadacie lub zrobić własne ciasto biszkoptowe. Wyjdą w tedy klasyczne niemal delicje.
Uwaga! z podanych proporcji wychodzi sporo kremu, możecie zrobić mniej i dać ją tylko na środek, jak w delicjach. Polewy też jest więcej, można ją potem wykorzystać do owsianki czy naleśników.
A po stuprocentowe masło orzechowe, cukier kokosowy, wiórki, orzechy, różnej maści mąki i wiele innych fantastycznych produktów niezbędnych w zdrowej kuchni zapraszam do sklepu http://drpelc.pl/ lub stacjonarnie w Krakowie.
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki na kruche ciastka (8 naprawdę dużych ciastek):
- 2/3 szklanki maki owsianej
- 3 łyżki zmielonego ksylitolu
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 50 ml oleju
- 1 łyżka masła orzechowego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, chwilę wyrabiamy, lepimy kulę, wałkujemy przez papier lub spłaszczamy dłońmi i wykrawamy kółka. Pieczemy w 170 stopniach na blasze pokrytej papierem do pieczenia aż się zarumienią (ok. 15-20 minut). Zostawiamy do wystygnięcia.
Składniki na masę karmelową:
- 1 szklanka daktyli
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- szczypta soli (jeśli macie solone masło, nie trzeba)
Daktyle moczymy w gorącej wodzie aż zmiękną. Wrzucamy do malaksera wraz z masłem orzechowym i miksujemy aż powstanie gładka masa.
Masę nakładamy na upieczone spody ciastek.
Składniki na polewę:
- 100 g (jedna tabliczka) gorzkiej czekolady
- 3 łyżki syropu z daktyli (opcja, jeśli nie lubicie gorzkiej)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 50 g pasty kokosowej lub kilka łyżek mleka kokosowego (ilość zależy od tego, czy wolicie bardziej mleczną czy gorzką - jeśli to drugie, możecie mleko/pastę zupełnie pominąć
***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:
wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wygladaja oblednie,przepysznie! Az mi sie nie chce wierzyc,ze mozna cos takiego wymyslic. Musze tez takie upiec:-P.
OdpowiedzUsuńDzięki. Zrób koniecznie i daj znać jak smakowały:)
UsuńWitam, czym zamienić ksylitol? Czy on pełni tylko słodzącą funkcję, czy też inną?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdowolnym cukrem
UsuńTe ciastka będą mnie prześladować, dopóki ich nie zrobię :O
OdpowiedzUsuńTo do roboty! :)
UsuńCiastka pyszne :) robiłam dwukrotnie i pewnie jeszcze nie raz upiekę:-D
OdpowiedzUsuńSuper. Dzięki za komentarz!
UsuńCzy mogę użyć oliwy z oliwek?
OdpowiedzUsuńNie polecam, oliwa jest zbyt intensywna, jej smak będzie wyczuwalny. To już lepiej masło, margarynę czy inny łagodny olej (np. ryżowy)
Usuń