pasta z pestek słonecznika i suszonych pomidorów |
Składniki:
- 5 łyżek pestek ze słonecznika
- 1 łyżka drożdży nieaktywnych (dają posmak serowy, można zastąpić np. parmezanem)
- 1 łyżka zmielonych migdałów (opcjonalnie)
- 1 czubata łyżka pomidorów suszonych z zalewy [ok. 3 połówki]
- 2 łyżki zalewy [u mnie to olej dyniowy z przyprawami]
- szczypta kurkumy, sól oraz pieprz lub czarnuszka do smaku (radzę doprawiać dopiero po zmiksowaniu składników, jeśli pomidory są dobrze doprawione może się okazać, że sól i pieprz w ogóle nie są potrzebne)
- woda lub niesłodzone mleko roślinne do uzyskania odpowiedniej konsystencji [ok. 2 łyżki]
Pestki prażymy na suchej patelni lub w piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem, w temperaturze 150 stopni. Nie radzę pomijać tego kroku, z nieprażonych pestek wychodzi znacznie gorsza pasta.
Wszystkie składniki poza wodą wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W trakcie miksowania dodajemy wodę - taką ilość by uzyskać odpowiednią konsystencję pasty. U mnie wystarczyły dwie łyżki.
Bułka bezglutenowa z pastą z pestek słonecznika, z rukolą i suszonym pomidorem |
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
cudo, musimy to wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
mniam, super odzywcza pasta!
OdpowiedzUsuńświetna pasta, pełna smaku, żadna kanapka posmarowana taką pastą nie będzie na pewno nudna! :)
OdpowiedzUsuń