poniedziałek, 9 lutego 2015

Najprostsze i najlepsze falafele, czyli zapiekane kotlety z cieciorki

Falafel to jedna z tych potraw, których nikomu przedstawiać nie trzeba. W sieci krążą setki przepisów na zrobienie tych kotlecików, wiele już wypróbowałam, zmieniając to i owo, aż powstał - w moim przekonaniu - falafel idealny. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Niemal wszystkie składniki przepisu dostaniecie w sklepie www.dropelc.pl, który z pełnym przekonaniem polecam!


Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (pamiętajcie, żeby cieciorkę namoczyć na noc w 4 szklankach wody i z łyżeczką sody. Potem odlać wodę, zalać świeżą i gotować bez soli do miękkości - dopiero pod koniec gotowania można ewentualnie dodać sól. By zminimalizować ewentualne wzdęcia, można do gotowania dostać trochę glonów i/lub łyżkę cząbru) 
  • 1 cebula plus olej do jej usmażenia
  • 1 łyżka tapioki lub innej skrobi [tapiokę można kupić tu]
  • 1 łyżka oleju (u mnie ryżowy)
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari [polecam ten]
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych, tzw. płatków drożdżowych [jak te]
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • pieprz, sól do smaku
Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni C. 
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. 
Wszystkie składniki (łącznie z usmażoną cebulą) wrzucamy do malaksera lub miski i miksujemy/blendujemy do powstania w miarę jednolitej masy. Lepimy kulki i układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy do zarumienienia, w trakcie przewracając kotlety na druga stronę. 


***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

9 komentarzy :

  1. uwielbiam takie kotleciki, tylko do nich jakiś sos i super posiłek gotowy! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to jest tapioka? Olej ryzowy? Pierwszy raz sie spotkalam , gdzie mozna go kupic? A kokosowy mozna zamiast? Jaka roznica ? A rzepakowy bedzie ok? Albo lniany? Jaka w ogole jest roznica w tyhc olejach i na ktorym mozna smazyc najbezpieczniej>A na oliwie z oliwek mozna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapioka to skrobia z manioku, zdrowsza od tej ziemniaczanej czy kukurydzianej, ale możesz dać dowolną. Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia, co oznacza że doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia (choć też na ukręcenie domowego majonezu np - ma neutralny smak). Do tej potrawy możesz dać dowolny olej, który ma wysoką odporność na temperaturę - lniany odpada, rzepakowy tylko rafinowany, ale czy warto? Można kokosowy, jak najbardziej. Na oliwie można smażyć, ale krótko, np. jajecznicę czy warzywa. Najlepszy do smażenia, też głębokiego, jest olej kokosowy, masło klarowane, olej ryżowy i olej z pestek winogron. Olej ryżowy można kupić w każdym większym markecie oraz w Kuchniach Świata. O niektórych olejach pisze w zakładce TO WARTO JEŚĆ http://zdrowozakrecona.blogspot.com/p/zywnosc-prozdrowotna.html

      Usuń
  3. Już wiem co dzisiaj zrobię n obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wybacz ale to zaden falafel...

    Falafel MUSI być smażony na głębokim oleju, MUSI być zrobiony z SUROWEJ cieciorki, ZADNYCH DROZDZY. Twoj przepis to kotlet z GOTOWANEJ cieciorki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybacz, ale to nie jest strona z klasycznymi przepisami, których wszędzie pełno. Wiem jaki jest tradycyjny falafel, ale to danie okropnie ciężkie i kaloryczne. Niekoniecznie też zdrowe. A nie taka jest idea tego boga. Moją rolą jest tu odchudzanie i uzdrawianie potraw, też tych tradycyjnych, z jakiej by kuchni nie były. Poza tym - nazwa nazwą, grunt że jest pyszne! Poza tym słowo MUSI w mojej kuchni nie istnieje :) PS. Tu nie ma drożdży, tylko płatki drożdżowe, które podkręcają smak.

      Usuń
  5. Ciecierzyca to nie cieciórka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może nie cieciórka, ale cieciorka już tak :)

      Usuń
  6. Przepyszne kotleciki, dodalam jednak troche startych pieczarek i kromke razowego chleba (byly troche za slone wiec dodalam wiecej cieciorki, ktora zmielilam w maszynce do miesa). Bardzo dziekuje za przepis! Pozdrawiam z Kanady.

    OdpowiedzUsuń