Dziś przepis na coś słodkiego dla tych, którzy nie boją się kalorii, tęsknią za białą czekoladą, nie chcą wydawać fortuny na masło kakaowe i nie jedzą nabiału. Wegańska czekolada o bardzo kokosowym smaku, zrównoważonym lekką kwaskowatością liofilizowanych malin. Całość lekko dosłodzona erytrolem. Bardzo kalorycznie, ale też bardzo zdrowo.
Jeśli macie masło kakaowe, możecie śmiałą zastąpić nim olej kokosowy- czekolada będzie jeszcze smaczniejsza!
Po mąkę kokosową, pastę kokosową i inne produkty w świetnej cenie zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !Składniki:
- 1/2 szklanki (ok. 110 g) pasty kokosowej
- 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1/4 szklanki zmielonego na puder erytrolu
- 10 g liofilizowanej maliny
W garnku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy najpierw olej, potem dorzucamy pastę. Mieszamy aż się rozpuści (jeśli pasta jest bardzo twarda i nie daje się z niej nic wyjąć, możemy włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika lub do garnka z gorącą wodą na parę minut). Dodajemy erytrol, chwilę znów mieszamy, na koniec dodajemy odrobinę mąki kokosowej lub wiórków. Wylewamy na spód formy. Maliny kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze/młynku i wysypujemy na masę. Wkładamy do lodówki aż czekolada zastygnie. Potem kroimy przy użyciu noża do pizzy lub łamiemy na nieregularne kawałki. Przechowujemy w lodówce.
* Makro całości: 1896 kcal, 204 g tłuszczu, 15,5 węglowodanów, 10,3 białka
Makro jednego średniego kawałka (ok.13 g): 95 kcal, 10,29 tłuszcz, 0.8 węglowodany, 0,5 białka
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Mmm, musi być przepyszna! :)
OdpowiedzUsuń