środa, 25 października 2017

Makaron z brokułami i serem pleśniowym. Proste i pyszne danie prosto z Italii

Pasta z wegetariańskim sosem to jedno z najszybszych i najprostszych dań - w dodatku nigdy się nie nudzi, bo możliwości do wykreowania sosu są nieskończone: od prostych, kilkuskładnikowych po nieco bardziej wyrafinowane, ale też do przygotowania w czasie gotowania makaronu. Brakuje wam inspiracji? Jeśli tak, zaglądajcie na blog i nową zakładkę "Dania w 15 minut". Będę co jakiś czas prezentować Wam takie właśnie, szybkie i proste dania - wegańskie i wegetariańskie, z użyciem makaronu, ryżu czy kaszy. Inspirowane kuchnią włoską lub Orientem i doprawione szczyptą własnej fantazji. Wykonane z tradycyjnym (choć u mnie bezglutenowym) makaronem, albo też z bezkaloryczną pastą z glonów.
Dziś pasta prosto z Italii - z sosem serowo-brokułowym wg receptury znajomej z Sycylii. Pyszności!

Składniki na 3 porcje:
  • 250 g dowolnego makaronu (u mnie bezglutenowe świderki)
  • 1 średni brokuł
  • 100 g sera Gorgonzola (lub innego pleśniowego)
  • starty parmezan lub grana padano do posypania (ok. 30 g)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka masła (można pominąć)
  • sól, pieprz
Gotujemy ok. 3 litry wody w garnku, w którym zwykle przygotowujemy makaron. Porządnie solimy (co najmniej 30 g soli). Brokuła myjemy, usuwamy łodygę (zostawiamy małe łodyżki przy różyczkach), resztę warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy kilka minut (ja wolę al dente, gotuję ok. 5 minut). Odcedzamy brokuła, ale wody nie wylewamy, ponownie doprowadzamy ją do wrzenia i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy ser pleśniowy i jogurt, dodajemy sól i pieprz. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy brokuła, ser i (jeśli sos jest zbyt gęsty) łyżkę lub dwie wody z makaronu.  Doprawiamy, jeśli to niezbędne, do smaku. Wrzucamy ugotowany makaron i chwilę razem podgrzewamy na małym ogniu. Na talerzu gotowe danie posypujemy parmezanem. Voila!

Uwaga! Można też pominąć używanie aż trzech naczyń i po odcedzeniu makaronu, wrzucić doń brokuły, polać łyżką rozpuszczonego masła, jogurtem wymieszanym z serem, podgrzać chwilę i nakładać na talerze.
Do dania można też dodać suszone pomidory lub wzbogacić o inne warzywa.






***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

2 komentarze :

  1. Córka polubiła brokuły dzięki temu daniu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniała wiadomość! Bardzo się cieszę i pozdrawiam

      Usuń