Muffinki to doskonałe rozwiązanie zarówno na pyszne śniadanie, lunch czy deser. A najlepsze w nich jest to, że nie trzeba trzymać się ściśle proporcji wszystko się wrzuca, miesza i ....gotowe. O bardziej błyskawiczne i prostsze słodkości naprawdę trudno.
Na blogu znajdziecie już całkiem sporo propozycji na muffiny i babeczki - na tyle sporo, że stworzyłam dla nich osobną kategorię :) Robiłam już owsiane - i w wersji z jajkami i w wegańskiej. Te są moim zdaniem lepsze - nie tylko z powodu gruszek i cudownych pachnących jesienią przypraw, ale też dzięki delikatnemu zmiksowaniu płatków. Tym razem nie dodawałam też zupełnie tłuszczu - w zamian użyłam maślanki, a innym razem jogurtu greckiego (beztłuszczowego).
Spróbujcie, to pyszna i zdrowa alternatywa dla kanapek na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
Składniki na 12 muffinek:
- 2,5 szklanki płatków owsianych, lekko zmielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kamień winny)
- 2 duże soczyste gruszki
- 300 ml. jogurtu greckiego (u mnie beztłuszczowy) lub maślanki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu (można pominąć)
- garść orzechów, 2 kostki gorzkiej startej czekolady, kruszone kakao lub innych dodatków na posypkę
Zmielone do wielkości otrębów płatki mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier kokosowy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, łączymy je z jogurtem lub maślanką. Wylewamy na płatki. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę gruszki.
Masę wylewamy do foremek na muffinki. Ozdabiamy zmielonymi orzechami, startą czekoladą lub czym tam chcemy. Pieczmy w 170 stopniach 35 minut.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
Chętnie wypróbuję,mam sporo gruszek na drzewie 😉
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł na przekąski do pracy :D Dzięki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://tesko.biz/