środa, 3 maja 2017

Śniadanie idealne. Placki owsiano-bananowe z owocami. Proste, bez glutenu i cukru


Skoro święto, to i śniadanie wyjątkowe. To znaczy wyjatkowo smakuje i wyglada, ale tak naprawdę jest banalnie proste, tanie i szybkie. Niekoniecznie do jedzenia tylko od święta. Polecam, placki można dowolnie modyfikować. Ja zrobiłam z mrożonymi wiśniami, ale można użyć dowolnych mrożonych lub świezych owoców albo np. kakao, tahini zamiast masła orzechowego albo wrzucić rozdrobnione orzechy. Zawsze wychodzą.



Po olej kokosowy, masło orzechowe 100%, płatki owsiane i oraz inne zdrowe produkty w świetnej cenie zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !




Składniki na 9-10 placków:

  • 2/3 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki mielonej wanilii (opcja)
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (lub oleju kokosowego) 
  • pół szklanki rozdrobnionych owoców (wiśnie, jagody, truskawki) - mogą być mrożone, ale należy je rozmrozić, pokroić i w razie potrzeby pozbyć się nadmiaru soku.
  • syrop klonowy, roztopiona lub starta czekolada, owoce - co tam lubimy do dekoracji
  • olej kokosowy do smażenia
Rozdrabniamy banany, dodajemy jajka, masło orzechowe i wanilię - miksujemy. W malakserze rozdrabniamy płatki (niekoniecznie na mąkę, mogą mieć formę otrąb). Wsypujemy płatki do miski z jajami i reszta, mieszamy. Wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy z ciastem (możemy zostawić kilka sztuk do dekoracji). Zostawiamy na 10 minut. 
Na patelni do naleśników rozgrzewamy odrobinę (ok. pół łyżeczki) oleju kokosowego. Rozprowadzamy pędzelkiem. Nakładamy łychą do zupy po ok. 3 placki. Trzymamy je na niewielkim ogniu 2-3 minut. Jeśli na powierzchni placków zobaczymy bąbelki, przewracamy delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Z każdą porcją postępujemy tak samo. Placki się nie rozwalają przy przepracaniu, jeśli przestrzegamy tych reguł!
Układamy placki jeden na drugim, polewamy syropem klonowym i owocami. Smacznego!







***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com



3 komentarze :