Nigdy nie byłam fanką babek, zwłaszcza takich w typie babki piaskowej - generalnie suche ciasta,
tak jak i chleby, nie należą do moich faworytów. Od dobrych kilku lat Wielkanoc spędzam gdzieś w podróży, ale nawet z dzieciństwa nie pamiętam wielkanocnych babek - nikt w moim domu za nimi nie przepadał. Kiedy jednak trafiłam na przepis w Kwestii Smaku, oparty w dużym stopniu o mąkę migdałową i biała czekoladę - pomyślałam, że spróbuję. Oczywiście użyłam gorzkiej czekolady, cukier zamieniłam na erytrol, a dodatek pszennej maki na ryżową i wyszła naprawdę fajna - absolutnie nie sucha! - babka przypominająca nieco brownie. Miała być z polewą toffie, ale skończył mi się cukier kokosowy, użyłam więc trzcinowego i - nie wiem jakim cudem - z polewy, która powstała błyskawicznie, rychło zrobiły się cukierki, a drugiego dnia...lukier. Czary normalnie. Acz i z lukrem smakuje dobrze, możecie też, jeśli wyjątkowo przepadacie za czekoladowym smakiem, zrobić polewę czekoladową albo spróbować zrobić porządny kajmak, na cukrze kokosowym.
tak jak i chleby, nie należą do moich faworytów. Od dobrych kilku lat Wielkanoc spędzam gdzieś w podróży, ale nawet z dzieciństwa nie pamiętam wielkanocnych babek - nikt w moim domu za nimi nie przepadał. Kiedy jednak trafiłam na przepis w Kwestii Smaku, oparty w dużym stopniu o mąkę migdałową i biała czekoladę - pomyślałam, że spróbuję. Oczywiście użyłam gorzkiej czekolady, cukier zamieniłam na erytrol, a dodatek pszennej maki na ryżową i wyszła naprawdę fajna - absolutnie nie sucha! - babka przypominająca nieco brownie. Miała być z polewą toffie, ale skończył mi się cukier kokosowy, użyłam więc trzcinowego i - nie wiem jakim cudem - z polewy, która powstała błyskawicznie, rychło zrobiły się cukierki, a drugiego dnia...lukier. Czary normalnie. Acz i z lukrem smakuje dobrze, możecie też, jeśli wyjątkowo przepadacie za czekoladowym smakiem, zrobić polewę czekoladową albo spróbować zrobić porządny kajmak, na cukrze kokosowym.
Po erytrol, cukier kokosowy, mąkę migdałową, mieloną wanilię i wiele cennych zdrowych produktów zapraszam zapraszam do nieocenionych sklepów Ekogram Zielonki w Krakowie lub na stronę EKOGRAM.PL
Składniki na ciasto:
- 100 g płatków migdałowych zmielonych na mąkę (lub gotowej mąki)
- 50 g mąki ryżowej (lub innej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 130 g gorzkiej czekolady ( w oryginale biała)
- 1/2 szklanki erytrolu
- 3 łyżki syropu z daktyli (jeśli robicie z białą, syrop należy pominąć i ograniczyć się do 1/4 erytrolu czy cukru)
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- pół łyżeczki mielonej wanilii (opcja)
- 1 łyżka soku z cytryny (opcja)
Mąkę przesiewam z proszkiem, dodajemy zmielone migdały.
Na niskim ogniu lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę i masło. Dodajemy syrop i erytrol i mieszamy aż się rozpuści. Wrzucamy żółtka, znów mieszamy. Dodajemy mąki. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą.
Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką foremkę na babkę (małą). Pieczmy w 180 stopniach ok. 40 minut.
Składniki na polewę:
- 4 łyżki śmietanki kokosowej (gęsta część mleka z puszki - należy schłodzić je porządnie w lodówce)
- 2 łyżki cukru brązowego (lepiej: kokosowego)
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
Musiała być cudownie intensywna w smaku :)
OdpowiedzUsuńintensywna i co najważniejsze "wilgotna" :-)
OdpowiedzUsuń