Po sporej dawce zdrowych karnawałowych kalorii przyszła pora na jeszcze bardziej zdrowe oczyszczenie organizmu za pomocą soków. A że zima szczęśliwie w odwrocie, warto cieszyć się nadchodzącą wiosną w zdrowiu i pełni sił. Dlatego już dziś, każdego ranka aplikujmy choć jedną porcję soków, które wzmocnią system immunologiczny, zapobiegając przeziębieniom, a w razie infekcji przyspieszą powrót do formy.
Pamiętacie recenzję wyciskarki VORTEX? To z jej pomocą przygotowałam dla Was 3 najsmaczniejsze soki z dostępnych o tej porze roku składników, które będą skutecznie stały na straży Waszej odporności.
Całą recenzję możecie przeczytać tutaj:
A to strona wyciskarki: http://vortexpoland.com/
Przepisy na 3 najlepsze soki lecznicze i wspomagające odporność (każdy sok to porcja dla 2 osób)
1. Sok marchewkowo-pomarańczowy z bazylią
Składniki:
- 2 duże marchewki bez końcówek
- 2 pomarańcze
- 2 jabłka (lub 2 kiwi)
- spora garść świeżej bazylii
Pomarańcze obieramy, pozostałe owoce myjmy i kroimy na średnie kawałki. Wrzucamy naprzemiennie, owijając bazylię w kawałki pomarańczy lub kiwi.
2. Sok grejpfrutowo-cytrynowy z imbirem i miodem
Klasyka tematu, czyli kwaśny sok, który jest nie tylko bombą witaminową i leczniczą, ale też doskonałym strażnikiem wagi. Mamy tu bowiem mnóstwo enzymów trawiennych, pomagających zrzucić zbędne kilogramy, ale też napój wspaniale rozgrzewający, kojący bolące gardło i pomagający zwalczyć przeziębienie (zwłaszcza dzięki manganowi zawartemu w korzeniu imbiru).
- 2 grejpfruty
- 2 cytryny
- 1 korzeń imbiru (ok. 4 cm)
- 1 łyżeczka miodu (opcja)
Owoce obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i naprzemiennie z imbirem wkładamy do wyciskarki. Po wyciśnięciu sok mieszamy z miodem.
3. Sok marchewkowo-kalafiorowy z kurkumą
Kolejny sok zwalczający wiele dolegliwości i chroniący przed przeziębieniem. Mamy tu marchewki, a więc mnóstwo antyoksydantów i witaminy A. Kalafior, który chroni komórki przed zniszczeniem, a przede wszystkim kurkumę, której aktywny składnik- kurkumina- działa przeciwzapalnie oraz chroi organizm przed toksynami i działaniem wolnych rodników.
- 4 duże marchewki (z obciętymi końcówkami)
- pół główki małego kalafiora
- 1 jabłko
- ok. dwucentymetrowy kawałek świeżej kurkumy (lub pół łyżeczki kurkumy w proszku)
Wszystkie składniki kroimy na kawałki i naprzemiennie wrzucamy do wyciskarki (w przypadku kurkumy w proszku, posypujemy nią sok po przyrządzeniu soku).
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga
pyszne i zdrowe, uwielbiam takie soki :)
OdpowiedzUsuńU mnie soki są w stałym jadłospisie jako uzupełnienie diety. Stosuję się do porad terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Myślę, że jest to najszybsza możliwość aby dostarczyć organizmowi witamin i enzymów. Ewidentnym plusem soków jest to, że możemy wyciskać dosłownie z każdego produktu, nawet z ziół. Produkty liściaste, zioła i warzywa świetnie się uzupełniają, a razem dobrze smakują.
OdpowiedzUsuńTakiego oczyszczenia organizmu potrzebuję, soki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie soczki zachęcają. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCo do odporności to również mogę polecić proszek z czarnego czosnku. Świetny naturalny suplement, który wprowadziłam do swojej diety już około rok temu. Od tamtej pory nie męczą mnie ciągłe katary i stany podgorączkowe. Jest to dla mnie zbawienie, ponieważ od dziecka zmagam się z obniżoną odpornością...
:)
OdpowiedzUsuń