piątek, 29 lipca 2016

Kruchy placek z jagodami. Wegański i bezglutenowy


Ostatnio bardzo ograniczam zboża, ale naszła mnie straszna ochota na kruche ciacho. Zrobiłam oczywiście bezglutenowe i wegańskie, bo choć jem ostatnio sporo jajek, to nie dodaję ich do pieczenia jak nie muszę. A przy kruchym cieście nie jest to naprawdę konieczne. Ciasto jest bardzo kruche i delikatne, takie jak lubię najbardziej. Zamiast jagód można dać inne owoce, wedle uznania.

A jeśli brakuje Wam składników do zrobienia tego cuda, zapraszam do sklepu Ekogram Zielonki w trzech miejscach w Krakowie lub na stronie http://drpelc.pl/ . Znajdziecie tam wszystkie potrzebne skłądniki (poza jagodami).
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki maki owsianej (zmieliłam płatki)
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki soli (jeśli masło jest solone, sól można pominąć)
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 5 łyżek oleju (bez rozpuszczania) lub masła klarowanego twardego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
  • pół litra (2 szklanki) jagód
  • 2 łyżki syropu kokosowego (daktylowego)
  • 2 łyżki skrobi arrowroot (lub tapioki)
Mąki mieszamy ze sobą, wsypujemy proszek, mieszamy, dodajemy sól, cukier, znów mieszamy. Na koniec wrzucamy tłuszcz i masło orzechowe i zagniatamy ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażarki, resztę wylepiamy na formę do pieczenia (nie trzeba smarować).
Składniki na farsz mieszamy, wykładamy na ciasto. Na to ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy 30-40 minut w 170 stopniach. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Podajemy np. z lodami - ja najbardziej lubię to ciacho z lodami o smaku masła orzechowego, jak te TUTAJ.








 ***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:



1 komentarz :