Ostatnio bardzo ograniczam zboża, ale naszła mnie straszna ochota na kruche ciacho. Zrobiłam oczywiście bezglutenowe i wegańskie, bo choć jem ostatnio sporo jajek, to nie dodaję ich do pieczenia jak nie muszę. A przy kruchym cieście nie jest to naprawdę konieczne. Ciasto jest bardzo kruche i delikatne, takie jak lubię najbardziej. Zamiast jagód można dać inne owoce, wedle uznania.
A jeśli brakuje Wam składników do zrobienia tego cuda, zapraszam do sklepu Ekogram Zielonki w trzech miejscach w Krakowie lub na stronie http://drpelc.pl/ . Znajdziecie tam wszystkie potrzebne skłądniki (poza jagodami).
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 3/4 szklanki maki owsianej (zmieliłam płatki)
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki soli (jeśli masło jest solone, sól można pominąć)
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 5 łyżek oleju (bez rozpuszczania) lub masła klarowanego twardego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół litra (2 szklanki) jagód
- 2 łyżki syropu kokosowego (daktylowego)
- 2 łyżki skrobi arrowroot (lub tapioki)
Składniki na farsz mieszamy, wykładamy na ciasto. Na to ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy 30-40 minut w 170 stopniach. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Podajemy np. z lodami - ja najbardziej lubię to ciacho z lodami o smaku masła orzechowego, jak te TUTAJ.
***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:
pysznie:)
OdpowiedzUsuń