sobota, 7 listopada 2015

Fantastyczna, wegańska pasta z cieciorki i masła orzechowego



Ostatnio na moim stole króluje cieciorka. Nie wiem czy też tak macie, że "łazi" za Wami jakiś produkt i wykorzystujecie go w kuchni na wszelkie możliwe sposoby - i słodkie, i wytrawne? U mnie niedawno takim, powracającym zresztą co jakiś czas, składnikiem był batat, wcześniej dynia (ale należę do jej umiarkowanych miłośniczek), a teraz ciecierzyca. Niedawno przedstawiałam Wam pyszne kotlety z batata i cieciorki, dziś na obiad u mnie burgery z cieciorki i jaglanki (przepis niedługo), a tymczasem coś, co już dawno (niestety) pozostało wspomnieniem, czyli pasta z cieciorki i masła orzechowego. Na pewno wrócę do niej jeszcze nie raz, bo to moim zdaniem prawdziwy hit!

A cieciorkę (vel ciecierzycę vel groch włoski), jak również wspaniałe 100% masło orzechowe i wiele innych pyszności kupiciw sklepie http://drpelc.pl/
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.


Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 50 ml oliwy/oleju
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku



Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż powstanie gładka masa. Jeśli chcemy uzyskać konsystencję bardziej zbliżoną do hummusu, wystarczy albo dodać więcej oleju, albo też - jeśli zależy nam na opcji fit - jogurtu (może być np. sojowy).



                                                                      ***

Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz