Propozycja na lekki obiad lub kolację albo też bardzo pożywne śniadanie. Niby zwykły omlet, a jednak niezwyczajny, bo z bakłażanem, szparagami i serem pleśniowym. Pyszności! Składniki można zresztą dowolnie modyfikować i np. zamiast szparagów (lub oprócz) dać suszone pomidory - smakuje równie wybornie. Proponuję też nie oszczędzać na bakłażanie i wypełnić nim całą patelnię - będzie mniej jajecznie, a jeszcze smaczniej.
Składniki na 1 porcję:
Bakłażana kroimy w plastry, solimy. Możemy zostawić na parę minut, nie będzie tak chłonął tłuszczu. Potem wycieramy ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku. Rozgrzewamy na patelni oliwę/olej i wrzucamy bakłażany (możemy je też podsmażyć na patelni grillowej, wtedy tłuszcz będzie zupełnie zbędny). Staramy się zapełnić nimi całą patelnię. Smażymy, aż uzyskają brązowy kolor i przewracamy na druga stronę. Na każdym plasterku układamy kawałek suszonego pomidora i ser pleśniowy, a pomiędzy bakłażanami - przekrojone na pół szparagi. Na to wylewamy rozbełtane i doprawione jajka i smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas przechylając patelnią - aż jajko całkowicie się zetnie. Wówczas ostrożnie przekładamy na drugą stronę (możemy to zrobić przy pomocy talerza). Chwilę smażymy.
Podajemy np. z kiełkami lub sałatką, jak poniżej: sałata rzymska, pomidory, ser kozi lub feta, pestki ze słonecznika, vinegret (czyli lekko zmodyfikowana sałatka grecka).
Druga opcja to frittata z bakłażanem, serem i np. pomidorami, z dodatkiem szparagów, ale podawanych osobno, wcześniej podsmażonych na maśle z odrobiną sosu sojowego.
Składniki na 1 porcję:
- 2 jaja
- 1/4 średniej wielkości bakłażana
- kilka szparagów (u mnie cienkie, zielone)
- 3 połówki pomidorów suszonych, w oliwie - opcjonalnie
- ok. 30 g pleśniowego sera
- sól, pieprz i dowolne zioła (np. bazylia papryka, kolendra)
- oliwa lub olej kokosowy do smażenia - ok. 1 łyżka na porcję
Bakłażana kroimy w plastry, solimy. Możemy zostawić na parę minut, nie będzie tak chłonął tłuszczu. Potem wycieramy ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku. Rozgrzewamy na patelni oliwę/olej i wrzucamy bakłażany (możemy je też podsmażyć na patelni grillowej, wtedy tłuszcz będzie zupełnie zbędny). Staramy się zapełnić nimi całą patelnię. Smażymy, aż uzyskają brązowy kolor i przewracamy na druga stronę. Na każdym plasterku układamy kawałek suszonego pomidora i ser pleśniowy, a pomiędzy bakłażanami - przekrojone na pół szparagi. Na to wylewamy rozbełtane i doprawione jajka i smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas przechylając patelnią - aż jajko całkowicie się zetnie. Wówczas ostrożnie przekładamy na drugą stronę (możemy to zrobić przy pomocy talerza). Chwilę smażymy.
Podajemy np. z kiełkami lub sałatką, jak poniżej: sałata rzymska, pomidory, ser kozi lub feta, pestki ze słonecznika, vinegret (czyli lekko zmodyfikowana sałatka grecka).
Druga opcja to frittata z bakłażanem, serem i np. pomidorami, z dodatkiem szparagów, ale podawanych osobno, wcześniej podsmażonych na maśle z odrobiną sosu sojowego.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego, bloga
Apetyczna, piękna ! :) Osobiście nie przepadam za potrawami z jajek ale tym razem dam się skusić i upitraszę Twoją frittatę :)
OdpowiedzUsuńSuper, daj znać jak wyszła. Jak nie przepadasz za jajkami, zwiększ ilość pozostałych składników, tak by jajko nie wychodziło na pierwszy plan, a stało się ledwie dodatkiem
UsuńSuper danie.
OdpowiedzUsuń