czwartek, 25 stycznia 2018

Obłędne muffinki brokułowo-serowe, bez mąki. Doskonałe na śniadanie jub jako wytrawna przekąska

Muffinki to deser, który kojarzy mi się niezmiennie z moją mamą - tak jej ta forma wypiekówprzypadła do gustu, że przygotowuje je zawsze, gdy ma ochotę na szybkie małe co nieco. W efekcie prawie przestała robić normalne ciasta, które wychodziły jej naprawdę bosko. Ja aż taką miłością do muffinów nie pałam, ale czasem, owszem, zdarza mi się coś na tę modłę upichcić. Jednak muffinki to nie tylko deser czy słodka przekąska, doskonale znacie zapewne choćby ich wersję jajeczno-resztkową, tj. wykonaną z dużej ilości jajek oraz wszystkiego, co zalega w lodówce- dowolnych warzyw, serów czy-jak ktoś jada- wędlin. Muffinki jajeczne na moim blogu są już od dawna, dziś więc zaserwuję Wam inną, acz również wytrawną odmianę w tej formie. Będą to muffiny brokułowo-serowe: bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i obłędnie smaczne. Najlepsze na ciepło, z lekko rozpuszczonym serem, ale doskonale smakują też po wystygnięciu - można je również przekroić i odsmażyć z obu stron z kawałkiem dodatkowego plastra sera.
A jeśli nie macie formy na muffiny, to z tej masy, bez dodawania czegokolwiek extra, możecie usmażyć zwyczajne kotlety - sprawdziłam, nie rozpadają się!!

Po mąkę kokosową, sól himalajską i inne produkty w świetnej cenie zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !



Składniki na 8 sztuk:
  • 2 szklanki rozdrobnionego brokuła (w blenderze lub w maszynce do mięsa)  - pożądaną ilość otrzymacie z jednego, raczej małego brokuła
  • pół szklanki tartej mozzarelli 
  • pół szklanki tartego cheddara
  • 8 kosteczek  sera (u mnie znów cheddar)
  • 2 jaja
  • sól himalajska, pieprz, papryka (ok.pół łyżeczki), szczypta mielonego czosnku - lub inne ulubione przyprawy
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej (do zagęszczenia i pozbycia się nadmiaru wody)

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Rozdrobniony brokuł mieszamy z pozostałymi składnikami, lepimy średniej wielkości kulki i wykładamy je do formy na muffinki, odpowiednio formując. Do środka wkładamy kosteczkę sera (wyrównujemy ciasto, ale nie zakrywamy sera). Pieczemy ok. 15-20 minut.
Muffinki można upiec też w specjalnej maszynce do minimuffinek - pieczemy je wóczas 7-8 minu, licząc od czasu wyłączenia się maszynki.

Z podanego przepisu wyjdą też 4 kotlety- wrzucamy je na rozgrzane masło klarowane i smażymy do brązowości z obu stron.










Makro dla 1 sztuki: 91,3 kcal, 2,2 węglowodany (net carbs), 6,18 białka
Makro dla całości: 730 kcal, 17,7 węglowodany, 49,5 białka

***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz