2 puszki czerwonej fasoli (u mnie gotowana na parze z Bonduelle)
1 spory banan
3 jajka
10 łyżek melasy/miodu/syropu ( u mnie melasa z karobu)
pół tabliczki czekolady gorzkiej (u mnie z 70% kakao)
2-3 łyżki surowego kakao
5 łyżek zmielonych płatków jaglanych
Fasolę odcedzić, przepłukać i zmiksować w malakserze na
gładko (można w razie trudności dolać odrobinę wody; ja blendowałam na raty). Dodać
banana i ponownie zblendować. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli
wodnej i dodać do masy. Wsypać kakao, jajka i słód. Wymieszać i całość ułożyć w
formie do pieczenia (u mnie silikonowa o wymiarach 29x23 cm).
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Studzimy
Masa:
1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
Odlewamy wodę (ale jej nie wylewamy) i wrzucamy owoce do
blendera. Miksujemy na gładko i w razie problemów dodajemy trochę wody, w
której moczyły się owoce. Smarujemy masę na upieczony spód ciasta.
Polewa:
Szklanka orzechów laskowych lub włoskich (ja miałam tylko
laskowe, które wyprażyłam na patelni na niskim ogniu i obrałam ze skórki na ile
się dało)
5 łyżek miodu (u mnie akacjowy)
50 g masła klarowanego
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy miód i mieszamy
aż się połączą. Wrzucamy orzechy i jeszcze chwilę mieszamy. Wylewamy na masę, studzimy i schładzamy w lodówce.
Muszę przyznać, że prezentuje się lepiej niż takie "prawdziwe" brownie :) Apetyczne!
OdpowiedzUsuńDzięki Meg! Zaręczam, że smakuje równie dobrze!
OdpowiedzUsuńJestem na tak , chęteni wyprobuję :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie co do ilości czekolady. Czy wystarczy pół kostki, czy też chodziło o pół tabliczki:)?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie. Napewno niedlugo wypróbuje!
Dzięki za czujność! Tak, chodzi o pół tabliczki!
Usuń2 puszki fasoli czerwonej - napisalas ze u ciebie gotowana na parze?
OdpowiedzUsuńale gotowalas taka z puszki jeszcze? czymialas sucha i ja namoczylas i gotowalas?jesli tak to ile trzeba takiej suchej?:):)
Hej, nie, nie gotowałam już, kupiłam takie puszki Bonduelle, gdzie fasola była gotowana na parze. Generalnie unikam warzyw z puszki, ale czerwona fasola [poza adzuki] nie jest powszechnie dostepna i taka na parze wydała mi się lepszym rozwiazaniem od tadycyjnej. Ale możliwe że to tylko chwyt marketingowy. Można dać dowolna fasole, co do tej mogę ręczyć że jest naprawdę dobra, innych do ciiast nie używałam. W Biedronie była ostatnio w promocji za niecałe 3 zł:)
UsuńZ fasoli ciasta jeszcze nie robiłam..dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńświetna ta masa daktylowa!
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie się pieczę, z tym że z powodu braku płatków jaglanych dałam amarantusowe. Mam nadzieję, że dadzą radę.
OdpowiedzUsuńAsia
Powinno być OK. Jaglane są bardziej neutralne w smaku, ale sądze, ze kakao zabije intensywny posmak amarantusa. Daj znać jak wyszło.
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa co mogę podmienić banana? Jabłko będzie ok?
OdpowiedzUsuńJabłko ma sporo soku, więc nie wiem. Ale możesz np. spróbować z awokado. Albo dać jedno jajko więcej.
UsuńProponuje dodać do ciasta wanilii I łyżeczkę cynamonu
OdpowiedzUsuńProponuje dodać do ciasta wanilii I cynamonu oraz same żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i dodać na sam koniec mieszając delikatnie łyżką (ciasto będzie puszyste)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, tyle że to ma być brownie- które nie ma nic wspólnego z puszystym ciastem. Ma być zbite, jak w klasycznym brownie.
Usuńbardzo bardzo!!!!!:)))
OdpowiedzUsuńP.