Składniki na 1 niewielką porcję:
1 średniej wielkości ziemniak
2 jajka
2 pomidory koktajlowe
½ kostki sera typu camembert
1 łyżeczka masła klarowanego do
smażenia (lub oliwa/ olej rzepakowy/kokosowy)
sól, pieprz, mieszanka
śródziemnomorska (ok. łyżeczka)
świeża bazylia do dekoracji
Obranego i umytego ziemniaka
kroimy na plasterki, solimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Podsmażamy na średnim ogniu aż się zrumienią, przewracamy na druga stronę.
Kroimy pomidory w ósemki, a ser w
drobną kostkę.
Rozbełtane jajka przyprawiamy,
dorzucamy pomidory i ser. Gdy ziemniaki usmażą się z obu stron, wrzucamy do
masy jajecznej, mieszamy i wylewamy to wszystko z powrotem na patelnię. Chwilę
smażymy i jak widzimy że spód się ściął, bierzemy talerz o średnicy zbliżonej
do naszej patelni i kładziemy go na
patelnię spodem do góry. Za jego pomocą odwracamy patelnię tak by tortilla
znalazła się na talerzu, a następnie delikatnie zsuwamy ją z powrotem na
patelnię i jeszcze chwilę smażymy. Dekorujemy bazylią/rukolą. Można podawać z
sosem pomidorowym.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz