Potrawka z kaszy z pieczarkami i cukinią |
Tym razem proponuję szybkie i proste danie, do wykonania w
dwóch wersjach – z potrawki z patelni lub zapiekanki. Pierwsza wersja jest
całkowicie wegańska. W obu przypadkach potrawę można jednak dowolnie
modyfikować, dodając ulubione lub
aktualnie będące w posiadaniu składniki, tj. wszelkie warzywa, kasze czy
strączki.
1 szklanka suchej kaszy gryczanej (u mnie niepalona)
500 g pieczarek
kilka suszonych pomidorów (tradycyjnie, ale jak ktoś nie
ma/nie lubi można pominąć)
1 cebula
1 cukinia
olej palmowy nierafinowany – do smażenia (nadaje ciekawy
pomarańczowy kolor, ale można użyć dowolnego lub masła)
przyprawy jak kto lubi, ja dałam: sól, pieprz, kurkuma (pół
łyżeczki), sól gruzińśka (łyżeczka –
może być też sam kumin lub jakaś indyjska mieszanka), suszona bazylia (kilka
listków)
1 jajko , kulka sera mozarella lub koziego dojrzałego – opcjonalnie,
do zapiekanki
Kaszę gryczaną gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię ścieramy na tarce
lub kroimy w kostkę, solimy. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki.
Zapiekanka z kaszy z pieczarkami cukinią i serem |
To danie może nie prezentuje się najlepiej, ale jest
naprawdę warte grzechu.
Moja właśnie piecze się w piekarniku :) Trochę ją zmodyfikowała i zamisat pieczarek dodałam paprykę, świeże pomidory i mięso mielone z indyka oraz zamisat mozarelli dałam ser kozi. Już trochę próbowałam i jest przepyszna. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńSuper potrawka nie sadzilam ze tak pysznie moze smakowac kasza z mozzarella :) polecam
OdpowiedzUsuń