Jeśli brakuje Wam składników, polecam skorzystać z bardzo bogatej i atrakcyjnej cenowo oferty sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych (polecam trochę rozdrobnić blenderem, jeśli używacie płatków górskich lub zwykłych)
- 0,5 szklanki mąki owsianej (można zmielić na mąkę płatki, ale trzeba dać ich odpowiednio więcej, by wyszło pół szklanki mąki)
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- szczypta soli himalajskiej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub chia rozrobionego w 6 łyżkach ciepłej wody
- 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego extra virgin (w wersji fit można zastąpić olej śmietanką kokosową)
- 1/2 szklanki masła orzechowego lub migdałowego 100%
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
- 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (dowolne)
- kilka kostek gorzkiej czekolady min. 70% (opcja)
Siemię lub chia mieszamy z wodą i zostawiamy na ok. 15 minut aż powstanie "glutek".
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre (możemy podgrzać na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, jeśli jest problem z wymieszaniem) wraz z siemieniowym glutkiem. Łączymy je ze sobą, dodajemy bakalie i mieszamy.
Masę wykładamy do foremki, mocno przyciskamy, wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Zdejmujemy papier, kroimy w prostokąty i za pomocą noża robimy zygzaki rozpuszczoną czekoladą.
Przechowujemy w lodówce w pojemniku [u mnie blaszany] do 2 tygodniu, w zamrażarce spokojnie miesiąc lub dłużej.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Składniki do mnie przemawiają w 100% :) Do tego batony są zbite i nie rozapdają się, super!
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć kokos? Niecierpię go, a same batony wydają się ciekawe
OdpowiedzUsuńPaulina
Możesz zamienić np. na zmielone migdaly lub płatki
UsuńRewelacja:-) robię drugi raz, mój dwuletni gość był zachwycony. Skończyła się śmietanka kokosowa więc dodałam jogurt. Też wyszło . Dzięki za przepis:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. Pozdrawiam
Usuńhmmm a jakiej wielkości ta foremka przy takiej ilości składników powinna być?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam. Ale możesz użyć jakiejkolwiek, przcież nie musisz wypełniać całości - dopasowujesz sobie do takiej grubości, jaką lubisz
Usuńw sumie racja, przecież się tego nie piecze! Dzięki :)
UsuńNa pewno zdrowsze dla naszych zębów niż tradycjne batony :)
OdpowiedzUsuń