Choć składników na bułki tam nie kupicie, zapraszam na zakupy do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - z bardzo bogatą i atrakcyjną cenowo ofertą. Dodatkowo, dla czytelników bloga, na hasło "zdrowo" rabat w wysokości 5% !
Składniki na 6 bułek:
- 3 jajka (oddzielnie, żółtka i białka)
- 1/4 łyżeczki kamienia winnego lub bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki miękkiego białego sera (typu ricotta np., ale może być też drobno zmielony twaróg) lub greckiego jogurtu
- sól, pieprz do smaku
Pieczemy w 150 stopniach około 30 minut.
Jemy zaraz po ostudzeniu lub na zimno (lub po ponownych krótkotrwałym podgrzaniu), z dowolnymi dodatkami.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Ale fajny pomysł! Ten kamień winny mnie trochę rzeczywiście przeraża, ale ze skrobią kukurydzianą na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKamień winny to sól kwasu winowego (skutek fermentacji wina), używana jako zastępnik proszku do pieczenia, choć w samym proszku też często występuje, jako jeden ze składników. Więc nie ma się czego bać :)
Usuń