A rzeczoną pastę 100% z ekologicznych kokosów, jak też bio wiórki, olej, syrop z tapioki i wiele innych zdrowych produktów kupicie w sklepach Ekogram Zielonki w Krakowie lub w sieci na http://drpelc.pl/ .
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
- 250 g pasty kokosowej
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 50 ml wody
- 5 łyżek syropu z tapioki (lub innego o jasnej barwie - dozować wg uznania, tym bardziej że różne syropy mają różny poziom słodkości)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu (dowolnego)
Pastę (w temperaturze pokojowej, czyli dość miękką), olej, syrop, wodę i wiórki mieszamy do powstania zwartej masy [najlepiej - czystymi- łapkami :)]. Lepimy batony i wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Inny sposób to ułożenie ciasta w foremce do ciasta (trzeba porządnie ugnieść) i schłodzenie w zamrażarce, a następnie pokrojenie w prostokąty. Wpadłam na to zbyt późno, dlatego moje bounty to bardziej kiełbaski :)
Rozpuszczamy czekoladę, dodając do niej łyżkę syropu i oleju. Obtaczamy batony w czekoladzie i wkładamy do lodówki. Jemy, jak czekolada stwardnieje. Przechowujemy w lodówce.
***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:
Ooooo mniam mniam!:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie poznałam Twojego bloga. Już się zakochałam :) Szkoda, że wcześniej nie odkryłam. Bo tu jest pełno fajnych przepisów :))) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń