Gruszotka bez mąki |
Zapraszam na ciasto nietypowe, choć niekoniecznie na moim
blogu J
Tradycyjnie nie ma glutenu, ale tym razem nie ma też zbóż, których ostatnio
staram się unikać. Jest lekkie, choć tez pożywne, bo zawiera sporo migdałów i
kokos. Przepis powstał z inspiracji książką „Cud mąki kokosowej” (miks kilku
przepisów proponowanych przez autora plus szczypta mojej fantazji).Moja
gruszotka składa się z kokosowo-migdałowego spodu, warstwy lekko
skarmelizowanych gruszek i posypki migdałowej.
Ciasto:
¾ szklanki mąki migdałowej
¾ szklanki zmielonych wiórków
5 łyżek rozpuszczonego masła
3 jaja
1 łyżka ksylitolu/miodu
Mieszamy ze sobą mokre składniki, łączymy je z mąkami.
Powstanie dość gęsta masa. Wykładamy ją na foremkę [o mnie okrągła foremka
silikonowa o średnicy 21 cm).
Przygotowujemy masę gruszkową. Potrzebujemy do niej:
70 dag [po obraniu i pokrojeniu ok. 45] gruszek
1/3 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki wody
2 łyżki skrobi ararutowej (lub innej, np. kukurydzianej) wymieszanej
z ¼ szklanki wody.
Teraz możemy włączyć piekarnik na 160 stopni i przygotować posypkę.
Potrzebujemy:
pół szklanki posiekanych migdałów
¼ szklanki ksylitolu lub np. cukru kokosowego
2 łyżki roztopionego masła
Całość mieszamy.
Gruszki wykładamy na spód ciasta, na wierzch wykładamy naszą
kruszonkę. Pieczemy ok. 20 minut. Trzymamy w lodówce do czasu aż odpowiednio
stężeje.
Zniknęło tak szybko, ze zdążyłam sfotografować tylko jeden kawałek :)
wygląda bardzo paetycznie! <3
OdpowiedzUsuńCzy skrobie ararutową, kukurydzianą można czymś innym zastąpić lub pominąć ją zupełnie?
OdpowiedzUsuńSkrobia sprawia, że powstaje zbita galaretkowa masa gruszkowa - można ew. poeksperymentować z agarem. Bez niczego też można, po prostu same gruszki, ewentualnie dosłodzone i z odrobiną wody - ale to będzie po prostu mus gruszkowy, jak do szarlotki, a więc zupełnie inne ciasto. Taki mus można też zapiekać razem z ciastem.
OdpowiedzUsuń