
Zaczęliśmy od przepisy klasycznego, na bazie jajek i mąki orkiszowej, by w końcu, po kilku eksperymentach stworzyć idealny przepis odpowiedni dla wegan i osób unikających glutenu. Śmiem nawet twierdzić, i nie jestem w tym zdaniu odosobniona, ze te gofry wychodzą lepiej niż tradycyjne. Robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzą świetnie, mam więc nadzieję, że i Wam się uda.
Składniki na 8-9 gofrów:
- 2 szklanki mąki (użyłam w mniej więcej równych proporcjach: tapioki, mąki ryżowej i mąki owsianej)
- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie to na ogół ryżowe z wanilią)
- 1/4 szklanki oleju kokosowego [rozpuszczonego]
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 2 nieduże banany (2/3 szklanki musu po zmiksowaniu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu klonowego
Uwaga! Masa w czasie przygotowania trochę zgęstnieje, możemy więc mniej więcej w połowie pieczenia dodać odrobinę wody lub mleka.
Gofry faktycznie pyszne i chrupiące !! Bardzo nam smakowały. Polecamy Pozdrawiam Monika Kulka
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na gofry. Czekam na kolejny twój wpis :)
OdpowiedzUsuńsuper wpis. Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwyglądają jak nornalne
OdpowiedzUsuńJa tak samo. Najpierw były naleśniki a po kupieniu gofrownicy tylko gofry :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo zachęcająco. Na pewno kupię i wypróbuję.
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twojego bloga :) Genialny jest :0
OdpowiedzUsuńTen blog bardzo mi się podoba. Na tym blogu na pewno zostanie na dłużej.
OdpowiedzUsuńLove it. Great work done. Nice website. Love it. This is really nice.
OdpowiedzUsuńwordpress
blogspot
youtube
Game ស្លត់អនឡាញ
Świetny przepis, dzięki!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Gofry wegańskie i bezglutenowe to świetna alternatywa na słodkie śniadanie. Z bananem i masłem orzechowym muszą być po prostu pyszne!
OdpowiedzUsuń