
Składniki na spód:
- 120 g migdałów
- 80 g orzechów włoskich (lub innych)
- 70 g masła orzechowego
- łyżeczka soli [jeśli używamy masła 100%]
Składniki na masę "serowo-kokosową":
- 500 g tofu
- puszka mleczka kokosowego [tylko stała część]
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 4 krople aromatu migdałowego
- 1/2 szklanki zmielonego erytrolu
- 1/3 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżki tapioki lub innej skrobi
- sok z połówki cytryny
Składniki na polewę toffie:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka soli
Składniki na spód mieszamy, lepimy kulę i wykładamy na formie biszkoptowej. Tofu miksujemy z cukrami, cytryną i mleczkiem aż powstanie gładka masa, dodajemy wiórki, aromat i skrobię, mieszamy. Masę wylewamy na spód. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, potem ok. 30 w 180. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę, powstała z gotowania mleczka z cukrem i solą przez ok. pół godziny, aż zgęstnieje (można ten proces przyśpieszyć dodając łyżkę masła orzechowego lub oleju kokosowego).
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Wygląda bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńDobrze wygląda i fajnie, że bez glutenu.
OdpowiedzUsuńMój tofurnik wyszedł pyszny
OdpowiedzUsuńhttps://photos.app.goo.gl/azLVcpfR37jvHzxs8