
Skoro już wszystko jasne, podaję recepturę na obłędne karmelowe babeczki na orzechowym spodzie:
Po orzechy, masło orzechowe, olej kokosowy i wiele zdrowych produktów w świetnej cenie biegnijcie do sklepu radomskiego lub róbcie zakupy na https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !Składniki na 15 babeczek:
Spód:
- 125 g masła orzechowego (ja dałam z orzechów laskowych)
- 100 g dowolnych orzechów
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g cukru kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki soli
Wypełnienie:
- 150 ml mleczka kokosowego
- 100 g cukru kokosowego
- 50 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 70 g orzechów włoskich lub pekan
Orzechy rozdrabniamy w malakserze, łączymy z rozpuszczonym olejem, masłem orzechowym i syropem, dodajemy mąkę i sól. Mieszamy do powstania lepkiej gęstej masy. Wykładamy nią silikonowe formy na babeczki i schładzamy lub pieczemy ok 10 minut w 150 stopniach (będą wówczas bardziej stabilne).
Cukier z mleczkiem podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając ok. 10 minut, dodajemy masło orzechowe i wanilię i jeszcze chwilę mieszamy (masa musi być gęsta). Powstały karmel wylewamy na bazę i dekorujemy orzechami. Inna opcja jest taka, że najpierw kładziemy orzechy, na to wylewamy masę kajmakową i dekorujemy np. płatkami migdałowymi.
Babeczki przechowujemy w lodówce
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz