Po makę migdałową i inne mąki bezglutenowe, erytrol, olej kokosowy i inne zdrowe produkty w świetnej cenie biegnijcie do sklepu radomskiego lub róbcie zakupy na https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !
Składniki:
- 3 średnie banany
- 1/4 szklanki oleju (kokosowy rozpuszczony lub ryżowy)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 50-70 ml mleka roślinnego
- 150 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
- 50 g mąki z tapioki lub innej skrobi
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 120 g borówek
Banany miksujemy z mlekiem, octem i olejem. Mąki mieszamy z proszkiem, cynamonem. Dodajemy sodę i wlewamy mokre składniki. Szybko mieszamy, dodajemy borówki i całość wylewamy do keksówki. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Studzimy kompletnie przed krojeniem.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
No no no, wygląda nietypowo, to pewnie zasługa bananka, mąki ryżowej - w zasadzie składniki dobrane tak, aby uzyskać taki efekt - takie mam wrażenie.
OdpowiedzUsuńa czy można użyć mąki kokosowej zamiast migdałowej? czy też ciasto zachowa się inaczej niż z migdałową: absorbcja cieczy przez kokosową może być inna niż w przypadku migdałowej...
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić mąkę migdałową i ryżową? Aż tylu różnych nie mam aktualnie :)
OdpowiedzUsuńZamiast ryżowej możesz dać dowolną, migdałowej bym nie zamieniała, chyba że na jakąś inną orzechową [można dać zmielone na mąkę orzechy], bo chlebek może wyjść za suchy
OdpowiedzUsuń