Roladki, o których dziś mowa, przygotowałam na tegoroczne świąteczne śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je również na co dzień. To wreszcie ciekawa, jak sądzę, propozycja na domówkę, choć z powodzeniem sprawdzi się również jako przekąska do lunchboxa.
Roladki zrobiłam w dwóch wersjach - z samych serkiem śmietankowym oraz z twarożkiem i suszonymi pomidorami. Obie były smaczne, choć bardziej przypadła mi do gustu ta druga.
Po suszone na słońcu pomidory, przyprawy i inne zdrowe produkty zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !
Składniki na ciasto:
- 250 g szpinaku
- 1 łyżka serka śmietankowego (np. philadelfia)
- 3 żółtka
- 3 ubite na sztywno białka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki czosnku mielonego
- sól, pieprz do smaku
Składniki na krem:
- 200 g serka filadelphia lub ricotty
- 5 namoczonych wcześniej suszonych pomidorów (opcja)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano (lub więcej)
- sól, pieprz do smaku
Do malaksera wrzucamy szpinak, żółtka i łyżkę serka. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Doprawiamy. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Powstałe ciasto wylewamy na lekko natłuszczony (pędzelkiem) papier, którym wykładamy klasyczną płaską blachę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15-20 minut. Uważajcie, żeby nie przypiec ciasta - nie może być brązowe, bo będzie się kruszyć i nie zwinie się w rulon.
Upieczone ciasto smarujemy doprawionym serkiem (lub w wersji pomidorowej zmiksowanym z suszonymi pomidorami), zawijamy w rulon i tak powstałą roladę zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Możemy też zamiast jednej dużej zrobić np. dwie mniejsze roladki - jedną z czystym serkiem, drugą z pomidorami, jak u mnie na zdjęciach.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Ale one ekstra wyglądają :D zrobią szał na imprezie ;P
OdpowiedzUsuńobie wersje wyszły znakomicie. pyszne!
OdpowiedzUsuń