A jeśli nie macie formy na muffiny, to z tej masy, bez dodawania czegokolwiek extra, możecie usmażyć zwyczajne kotlety - sprawdziłam, nie rozpadają się!!
Po mąkę kokosową, sól himalajską i inne produkty w świetnej cenie zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !
Składniki na 8 sztuk:
- 2 szklanki rozdrobnionego brokuła (w blenderze lub w maszynce do mięsa) - pożądaną ilość otrzymacie z jednego, raczej małego brokuła
- pół szklanki tartej mozzarelli
- pół szklanki tartego cheddara
- 8 kosteczek sera (u mnie znów cheddar)
- 2 jaja
- sól himalajska, pieprz, papryka (ok.pół łyżeczki), szczypta mielonego czosnku - lub inne ulubione przyprawy
- 2 łyżeczki mąki kokosowej (do zagęszczenia i pozbycia się nadmiaru wody)
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Rozdrobniony brokuł mieszamy z pozostałymi składnikami, lepimy średniej wielkości kulki i wykładamy je do formy na muffinki, odpowiednio formując. Do środka wkładamy kosteczkę sera (wyrównujemy ciasto, ale nie zakrywamy sera). Pieczemy ok. 15-20 minut.
Muffinki można upiec też w specjalnej maszynce do minimuffinek - pieczemy je wóczas 7-8 minu, licząc od czasu wyłączenia się maszynki.
Z podanego przepisu wyjdą też 4 kotlety- wrzucamy je na rozgrzane masło klarowane i smażymy do brązowości z obu stron.
Makro dla 1 sztuki: 91,3 kcal, 2,2 węglowodany (net carbs), 6,18 białka
Makro dla całości: 730 kcal, 17,7 węglowodany, 49,5 białka
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz