Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 50 ml oleju (ryżowy lub bezwonny kokosowy, po rozpuszczeniu)
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżka oleju kokosowego (do smażenia cebuli)
- 2 sosu sojowego Tamari
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- pół łyżczki zmielonej kolendry
- szczypta mielonego imbiru
- 1 łyżeczka garam masala
- 3 łyżki płatków drożdżowych (lub w wersji niewegańskiej startego sera żółtego)
- sól, pieprz do smaku
- 10 oliwek (opcja)
Smażymy cebulę na złoto, dodając pod koniec sos sojowy, kurkumę, paprykę i kolendrę.
Kaszę i cieciorkę miksujemy wraz z olejem , dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy garam masala, imbirem, solą, pieprzem. Dodajemy płatki lub ser. Mieszamy. Z masy lepimy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy. Na wierzch każdego burgera dajemy przekrojone na pół oliwki. Możemy też wierzch kotletów posmarować olejem (przy pomocy pędzelka). Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
yumi! jeszcze dużo zdrowych dodatków i pełnoziarnista bułka!
OdpowiedzUsuńPS. Jeśli masz ochotę i czas, zapraszam do wzięcia udziału na moim blogu :)
Właśnie zrobiłam sobie te burgery. Są one naprawdę naprawdę przepyszne. Polecam każdemu do wypróbowania 😍
OdpowiedzUsuń