Po masło z nerkowców i innych orzechów, ekologiczne płatki i wiele innych zdrowych produktów zapraszam, jak zawsze, do krakowskich sklepów Ekogram Zielonki lub na zakupy w sklepie internetowym http://drpelc.pl/ .
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (kupiłam tu za grosze pyszne mleko ryżowe bio z wanilią), najlepiej waniliowego lub czekoladowego
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki syropu z daktyli (lub innego, najlepiej ciemnego, ale daktylowy jest the best!)
- 1 banan (opcjonalnie)
- 1 czubata łyżka masła orzechowego (użyłam masła z nerkowców 100%)
- kilka orzechów do dekoracji
Wlewamy do garnka 1 szklankę mleka i gdy się zagotuje dodajemy pokrojonego w kostkę banana, 2 kostki czekolady i płatki. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dolewamy pozostałe mleko i syrop. W osobnym garnku (lub w mikrofali, lub w kąpieli wodnej) rozpuszczamy pozostałe 2 kostki czekolady. Owsiankę przelewamy do miski, na wierz dajemy masło orzechowe i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy orzechami. Voila!
***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:
koniecznie zrobię:)
OdpowiedzUsuńBanan i masło orzechowe to zawsze dobre połączenie :)
OdpowiedzUsuń