Składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki wrzątku
- 500 ml passaty pomidorowej (czyli po naszemu mówiąc, przecieru - nie koncentratu!)
- 1 puszka cieciorki (dałam taką gotowaną na parze)
- 1/3 łyżeczki sody (zabija kwaśność pomidorów)
- 1/3 łyżeczki cynamonu (opcja)
- 2 łyżki sosu bezglutenowego sojowego Tamari (do kupienia np. TU)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu (opcja, można dać więcej oregano)
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki (może być wędzona)
- sól, pieprz do smaku
Do garnka z wrzątkiem wlewamy passatę, dodajemy sodę i po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut bez przykrycia. Dodajemy cieciorkę (bez zalewy) i przyprawy. Miksujemy blenderem żyrafą (można trochę ziaren zostawić niezmiksowanych). Gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy np. ze świeżą bazylią i ulubionym pieczywem.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
No to co? Robimy zaraz :-)
OdpowiedzUsuńporcja pozywnej i pysznej zupy!
OdpowiedzUsuń