A tymczasem tradycyjnie upieczone jajeczne muffiny wytrawne - z kaszą jaglaną, serem feta i szpinakiem. Robiłam podobne muffiny w dwóch wersjach - przepis na drugą, z gorgonzolą, przy ograniczonej ilości jajek i z mąką bezglutenową w miejsce kaszy - już wkrótce.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 2 białka jajek
- 200 ml mleka lub serwatki (robiłam zarówno z mlekiem ryżowym, jak i z serwatką powstałą z produkcji koziego sera)
- 150 g fety (można też wymieszać fetę z ricottą lub serem kozim)
- 2 garście świeżego szpinaku
- łyżeczka masła i pół łyżeczki czosnku mielonego
- pomidory suszone, bez oliwy, kilka sztuk - opcjonalnie (mi oczywiście smakują z pomidorami dużo bardziej niż bez, ale zdaniem juniora pomidory "tu tylko przeszkadzają")
- zioła prowansalskie (ok. łyżeczka), szczypta ostrej papryki, pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Szpinak myjemy, osuszamy, siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Dodajemy czosnek i chwilę smażymy, aż szpinak zmięknie. Odstawiamy z ognia.
Białka i całe jajka porządnie roztrzepujemy (trzepaczką lub mikserem)
Ser rozdrabniamy i mieszamy z mlekiem oraz jajkami. Dodajemy do tego kaszę oraz szpinak. Doprawiamy. Mieszamy
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
wytrawne muffinki idealne na przekąskę!
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale jako samodzielne danie, na ciepło, też są pyszne. Z ulubioną sałatką np.
UsuńBossskie!
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńIle wychodzi sztuk z przepisu ?
OdpowiedzUsuńjedna forma, czyli jakieś 6 sztuk
Usuń