Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 5 pomidorów suszonych
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 szklanka suchego czarnego ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego Tamari
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta sody oczyszczonej i cukru (do pomidorów)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ser kozi z pieprzem (opcjonalnie) oraz mąka migdałowa do posypania
Bakłażana myjemy, kroimy na pół i wydrążamy miąższ. Łódeczki solimy i zostawiamy na kwadrans. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym nadmiar wody i smarujemy wewnętrzne ścianki bakłażana olejem. Zapiekamy przez ok. 20 -30 minut w temperaturze 170 stopni.
W międzyczasie gotujemy ryż i przygotowujemy farsz. Miąższ z bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Jak wchłonie tłuszcz, dolewamy wodę. W osobnym garnku podgrzewamy na małym ogniu passatę, dodając do niej sodę i cukier. Gdy bakłażan jest już miękki, wlewamy pomidory, dusimy jeszcze chwilę i dodajemy przyprawy. Może się tak dusić do czasu ugotowania ryżu (chyba że przygotujemy go wcześniej). Kiedy ryż jest już ugotowany, wrzucamy go na patelnię z bakłażanem i sosem pomidorowym. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą lub sosem sojowym i pieprzem.
Wyjmujemy z pieca bakłażany i faszerujemy je farszem, na wierzch ewentualnie dając plastry sera i/lub posypując zmielonymi migdałami. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aż ser się lekko rozpuści a migdały zarumienią.

***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com/
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz