 |
Domowa "nutella" z daktyli |
Coś dla łasuchów i amatorów czekoladowej nutelli . Sklepowa
nutella zawiera niestety mnóstwo rafinowanego cukru, tłuszcze trans, mleko w
proszku, lecytynę sojową i sztuczne aromaty. Ta „nutella” jest nie tylko
zdrowa, ale smakiem dorównuje sklepowej. Ba, śmiem twierdzić, że jest o niebo lepsza!
Składniki:
szklanka daktyli namoczonych (ja zwykle zostawiam na noc)
woda z tych daktyli (jeśli daktyle są siarkowane, lepiej
wylać wodę i dodać świeżej)
1 łyżka surowego kakao
1 łyżka ksylitolu zmielonego na puder – opcjonalnie, jeśli uznamy,
że gorycz kakao za bardzo dominuje
ziarna z połówki laski wanilii
pół łyżeczki cynamonu –opcjonalnie

Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i uruchamiamy
urządzenie. Po nocnym moczeniu daktyle powinny dać się szybo urobić na
jednolitą masę. Możemy też użyć blendera „żyrafy”, ale będzie to na pewno zajęcie
bardziej praco-i czasochłonne. Doskonale
smakuje i z chlebkiem ryżowym, i z tradycyjnym pieczywem. Szczerze, to trudno
się oprzeć, by ni wyjeść wszystkiego łyżką
J
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńmmm aż ślinka cieknie!:))) chyba muszę dziś wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńśmiało, jest naprawdę smaczny!
Usuń