Produkty użyte w tym przepisie pochodzą ze sklepu:
http://centrumsylwetki.pl/
oraz
http://drpelc.pl/
Składniki:
- 2 szklanki mąki bezglutenowej (dałam szklankę mąki z łubinu i szklankę ryżowej - można próbować też z innymi)
- 3/4 szklanki skrobi z tapioki (lub innej skrobi)
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 2 płaskie łyżeczki gumy ksantanowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- paczuszka drożdży suszonych (12 g)
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 szklanka ciepłej wody (temperatura ok. 45 stopni C)
- 1 szklanka ciepłego mleka (dałam domowe mleko z nerkowców)
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki oleju (dałam ryżowy)
- 1 łyżka miodu
W jednej misce mieszamy drożdże, cukier, mleko i wodę. Odstawiamy na parę minut aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki)
W drugiej misce mieszamy mąki, płatki, gumę, sól i sodę.
W trzeciej misce mieszamy roztrzepane jajka z olejem i miodem
Pieczemy ok. 40 minut.
Chlebek doskonale smakuje też z tostera - spróbujcie!
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
Tak szukam jajek w składnikach ale nie mogę ich doczytać ? Czy to małe niedopisanie ? :D Chleb wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńtrzecie od końca w spisie składników :)
Usuńwygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastapic platki jaglane?
OdpowiedzUsuńDowolnymi otrebami lub platkami owsianymi, ale rozdrobnionymi lub zmielonymi
UsuńCzy paczuszka drożdży suszonych 12g odpowiada saszetce drożdży suszonych instant 7g Oetkera?
OdpowiedzUsuńRobiłam też na siódemce i było OK :)
Usuń