Po cukier kokosowy, olej, masło orzechowe 100%, bezglutenową mąkę owsiana i migdołową oraz inne zdrowe produkty w świetnej cenie zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały lub inne orzechy)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka masła orzechowego 100%
- 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2/3 szklanki cukru kokosowego (lub 1/2 cukru i 1/4 syropu klonowego)
- 2 łyżki chia zmieszanej z ciepłą wodą (ok. 6-8 łyżek ) i odstawionej na parę minut - do powstania "glutka", czyli wegańskiego jajka
- 5 kostek gorzkiej pokruszonej czekolady lub dropsów czekoladowych (lub pół szklanki poszatkowanych dowolnych orzechów czy suszonych owoców)
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej mokre (w tym chia). Łączymy składniki do powstania lepkiej zbitej masy. Składniki muszą się dobrze połączyć (gdyby były za suche można dodać trochę mleka roślinnego). Wykładamy masę do formy (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i dobrze uciskamy. Pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach. Studzimy. Kroimy po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Zajadam w pracy na drugie śniadanie. PYSZNE !! Pozdrawiam Monika Kulka
OdpowiedzUsuń