Po składniki zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - z bardzo bogatą i atrakcyjną cenowo ofertą. Dodatkowo, dla czytelników bloga, na hasło "zdrowo" rabat w wysokości 5% !
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
Wszystkie składniki mieszamy, lepimy kulę i wkładamy do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 160 stopni, ciastem wylepimy formę do tarty i pieczemy spód ok. 15 minut.
Składniki na czekoladową masę budyniowo-jaglaną:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1/2 laski cynamonu
- 2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego (lub pół na pół)
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
- pół szklanki cukru kokosowego
- 3 łyżki surowego kakao
- 2 łyżki tapioki +1 łyżka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
- 1/3-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (można pominąć)
Kaszę dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Zagotujemy wodę/mleko, do wrzątku wrzucamy kaszę i cynamon i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut (w przypadku mleka lepiej bez przykrycia, bo będzie bulgotać). Cynamon wyrzucamy.
Robimy budyń: gotujemy szklankę mleka z cukrem, pozostałe pół mieszamy ze skrobią. Po zagotowaniu mleka dodajemy mieszankę ze skrobią. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy kakao i czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Wrzucamy kaszę i miksujemy całość aż nie będzie grudek. W razie potrzeby dosładzamy.
Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy pestkami granatu. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Trzymamy w lodówce.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Mniam!! Wygląda przeapetycznie to Twoje czekoladowo-jaglane dzieło!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Apetycznie wygląda😊😊
OdpowiedzUsuń