Ja też muszę Wam nieskromnie przyznać, że dawno nie jadłam czegoś równie pysznego :)
Składniki niezbędne do przygotowania tego dania, jak i wiele innych pyszności, znajdziecie w krakowskich sklepach Ekogram Zielonki (już 4 !) lub też w sieci na http://drpelc.pl/.
Wciąż też aktywny jest kod rabatowy, dający Wam zniżkę 7% na każde zakupy! Wystarczy wpisać kod rabatowy- oczywiście zdrowozakrecona :)
Składniki:
- 1 szklanka ryżu (najlepiej jaśminowy lub basmati) w wersji keto kalafior lub ryż konjak
- 1 opakowanie tofu (użyłam tofu bazyliowego, kupionego w Lidlu)
- 1 cebula
- 1 duża cukinia (moja była żółta)
- 200 g grzybów (dałam kurki)
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki ostrej papryki (moja była wędzona)
- 2 łyżki oleju kokosowego lub ryżowego
- świeżo mielony pieprz do smaku
Składniki na sos:
- pół szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego Tamari
- 1 łyżeczka syropu kokosowego lub z daktyli (świetnie się sprawdzi też dowolna melasa)
- 1 łyżka cukru (użyłam kokosowego, może być dowolne słodzidło lub więcej syropu)
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 czubata łyżeczka mąki kokosowej lub dowolnej skrobi, np. z tapioki
Wszystkie składniki na sos wrzucamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia. W razie grudek sos można zmiksować.Odstawiamy.
Gotujemy ryż w 2 szklankach wrzącej wody z dodatkiem soli (na małym ogniu pod przykryciem). Woda ma całkowicie wsiąknąć. Jeśli to się nie stanie, wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem.
Do przygotowania warzyw najlepiej użyć woka lub głębokiej patelni.
Zaczynamy od usmażenia na 1 łyżce oleju pokrojonej w kostkę cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy kurkumę i paprykę i chwilę smażymy. Dodajemy odsączone tofu i smażymy ok. 5-7 minut.
Przekładamy tofu do dowolnego naczynia i wlewamy do woka kolejną łyżkę oleju. Wrzucamy umyte kurki (lub inne leśne grzyby), solimy i smażymy ok. 5-7 minut. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Przykrywamy patelnię i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zmięknie. Dodajemy tofu z cebulą i wlewamy sos (można podgrzać jeśli zdążył wystygnąć). Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Farsz wykładamy na ugotowany ryż i natychmiast podajemy, ciesząc się tym obłędnym smakiem.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz