Po płatki owsiane, żurawinę, cukier kokosowy i wiele innych zdrowych pyszności zapraszam do sklepu http://drpelc.pl/.
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki na 10-12 ciastek:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 duże lub 3 małe banany, bardzo dojrzałe (po zmiksowaniu wyszła 1 szklanka musu)
- 1/3 szklanki żurawiny
- 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)
Nagrzewamy piekarnik (góra-dół) na 180 stopni.
Banany i płatki wrzucamy do miski i blendujemy "żyrafą" aż powstanie w miarę gładka masa. Dosładzamy, jeśli to koniecznie. Wrzucamy żurawinę, mieszamy i nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozpłaszczamy. Pieczemy ok. 12 minut. Studzimy. Przechowujemy w blaszanym pojemniku. Uwaga! jeśli chcecie, możecie piec dłużej - ciasteczka będą bardziej twarde. Można też dać więcej płatkó - i upiec na złoto. Ale moim zdaniem te z powyższego przepisu są najlepsze!
***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
super uwielbiam takie ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Czy można zamiast cukru kokosowego wrzucić xylitol albo syrop daktylowy?
OdpowiedzUsuńmożna pominąć, jeśli nie lubisz bardzo słodkich ciastek lub dać inne [słodsze] owoce suszone. Ale dosłodzić ksylitolem też można, pewnie [syropem lepiej nie bo one i tak są mokre, chyba że dasz o 2 łyżki więcej więcej płatków]
UsuńSuper przepis. Bardzo mi smakowaly batoniki,ktore ostatnio dodalas. Wyszly przepyszne;-). Mysle,ze ciastka tez mi posmakuja:-P.
OdpowiedzUsuńMmm pyszne.. koniecznie musze zrobic!
OdpowiedzUsuńRozumiem ,ze ciasteczka maja byc miekkie?Piekłam tez troche dluzej i caly czas sa mieciutkie.Ile piec by byly troche twardsze?Bardzo smaczne,polecam.Ciekawe ile kalori ma taki jeden placuszek?
OdpowiedzUsuńNo tak. Ten przepis długo powstawał. Niełatwo się dochodzi do prostoty :) Otóż za pierwszym razem dałam dwa razy więcej płatków i wyszły okropnie twarde. Za drugim mniej, ale piekłam 20 minut i też były za twarde. Za trzecim jak w przepisie. Mi pasują takie miękkie, ale jak chcesz twardsze, to trzeba im dać z 20 minut. Albo 15 i o max pół szklanki płatków więcej. Co do kalorii to nie liczyłam, ale nie sądzę by 1 ciastko miało więcej niż 50.
UsuńCzym można zastąpić banany? Jestem na nie uczulona niestety
OdpowiedzUsuńoj, banany to podstawa tego przepisu. Ale można spróbować z innym musem owocowym. Choć nie wiem, czy bez jajka się uda. Ale spróbuj np. z musem z mango i jabłka
UsuńWszystkie ciastka dotychczas robiłam "na oko" po prostu miksując płatki owsiane, miód, mąkę i bakalie. Myśle, że to najlepszy sposób na ciastka, plusem (a może i minusem) jest to, że za każdym razem smakują inaczej ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam. Pięknie pachną i są pyszne. Jemy na ciepło :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam ciastka. Niestety, ale wyszły miękkie, gumowe. Piekłam je nieco dłużej niż w przepisie. Czy powinnam dodać więcej płatków owsianych?
OdpowiedzUsuńTak, jak chcesz twardsze, dodaj więcej płatków. Nawet 1,5 szklanki na tę samą ilość bananów
Usuńsuper ciastka bardzo mi smakują
OdpowiedzUsuńA moze byc cukier trzcinowy?
OdpowiedzUsuńJasne!
UsuńA dlaczego akurat cukier kokosowy?
OdpowiedzUsuńBo ma fajny karmelowy smak i jest zdrowszy, a także nieco mniej kaloryczny od zwykłego cukru. Ale może być inny, trzcinowy np.
UsuńŻurawina suszona, świeża czy kandyzowana?
OdpowiedzUsuńSuszona, najlepiej taka slodzina sokiem
Usuń