A po najlepszy bezglutenowy sos sojowy Tamari, ekologiczny ryż, tapiokę i wiele innych składników niezbędnych w zdrowej kuchni zapraszam jak zawsze do sklepu http://drpelc.pl/.
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
1 duży bakłażan
1 duża cebula
2 duże (a jakże) pomidory
1 puszka cieciorki
1 batat (mój był raczej średni)
200 g ryżu (dałam basmati)
3 łyżeczki kuminu
1,5 łyżeczki świeżo zmielonej kolendry
0,5 łyżeczki kurkumy (plus 1 łyżeczka do ryżu)
0,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
2 łyżki sosu sojowego Tamari
4 łyżki masła klarowanego/oleju
sól, pieprz
ok. szklanka wody lub bulionu
Zaczynamy od pokrojenia warzyw w grubą kostkę (cebulę w drobną).
W tym czasie batata obieramy i smażymy na 2 łyżkach masła aż się zrumieni. Dodajemy do bakłażana. Dusimy jeszcze 10 minut, a w tym czasie gotujemy ryż z kurkumą i solą.
Odkrywamy pokrywę garnka z tażinem, dodajemy cieciorkę, sos sojowy, resztę kolendry i kuminu i dalej gotujemy bez pokrywki, zmniejszając ogień i co jakiś czas mieszając. Smażymy aż powstanie gęsty sos. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na talerze, na świeżo ugotowany ryż.
***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga "Wojażomania"
takie danie zjadłabym z ogromnym smakiem!
OdpowiedzUsuń