A po pestki, pomidory suszone, siemię i wiele innych zdrowych produktów zapraszam do sklepu http://drpelc.pl/.
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
- 1/2 szklanki siemienia lnianego (zmielonego tuż przed użyciem)
- 2 szklanki pestek słonecznika lub orzechów włoskich (moczonych min. 6 godzin i odsączonych z wody)
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów moczonych w 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- oliwki (opcjonalnie, jeśli traficie na takie niepasteryzowane)
Odkładamy 2-3 pomidorki i kroimy na drobne kawałki. Pozostałe pomidory wraz z wodą i słonecznikiem mielimy lub rozdrabniamy w blenderze (niekoniecznie na super gładko). Dodajemy siemię, kawałki pomidorów i przyprawy. Lepimy kulę i wałkujemy przy pomocy dwóch papierów do pieczenia (wykładamy ciasto na papier, przykrywamy drugim i wałkujemy). Suszymy 6-10 godzin.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
super! muszę koniecznie zacząć robić takie chlebki, bo niestety zdarza mi się jeść te kupne..
OdpowiedzUsuńjak suszymy?????
OdpowiedzUsuńMożna na słońcu :) Ja użyłam suszarki do grzybów, ale piekarnik też się nada, przy najmniejszej temperaturze z lekko uchylonymi drzwiami.
Usuńczy zamiast siemienia lnianego moge dac pół szklanki kupnego lnu mielonego odtłuszczonego ?
OdpowiedzUsuńtak, choć taki odtłuszczony ma mniej wartości
OdpowiedzUsuńJak przechowywać taki chkebek? , właśnie zrobiłam jest pycha
OdpowiedzUsuńCiesze się, że smakuje. Ja trzymałam go w szklanym pojemniku w lodówce
UsuńGdzie mogę kupić niepasteryzowane oliwki?
OdpowiedzUsuń