Składniki:
- 2 kg ziemniaków (po obraniu 1,7)
- 0,5 szklanki jaglanej kaszy manny
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 2 płaskie łyżki soli (plus do posolenia bakłażana)
- 2 łyżki masła lub oleju do usmażenia cebuli i bakłażana
- 3 łyżki drożdży nieaktywnych (płatków drożdżowych - do kupienia TU]
- pieprz do smaku
Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na złoto, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę bakłażana. Dusimy na małym ogniu do miękkości, ewentualnie dodając wodę, jeśli bakłażan wchłonie tłuszcz.
Ziemniaki ścieramy na tarce lub w maszynce do mięsa. Odlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki i przyprawy.
Na posmarowaną tłuszczem formę wykładamy cebulę z bakłażanem, na to wylewamy masę ziemniaczaną. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Podajemy z ulubionym sosem lub z sałatką. Albo i bez niczego :)
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
jaglana kasza manna? istnieje taka? można ją zastąpić ugotowaną kasza jaglaną? :)
OdpowiedzUsuńistnieje :) Kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością. Pewnie można zastąpić ugotowaną jaglanką, ale może być bardziej zbita. Albo może zmielić, ale nie na mąkę, i dodać surową?
Usuń