Składniki na 12 muffinek (robiłam w formie silikonowej do muffinek):
- 6 jajek
- 100 ml mleka (dałam ryżowe, ale sprawdzi się każde, niesłodzone)
- 100 g mąki (robiłam z ryżową i z ciecierzycy - ta druga lepsza). Bez mąki też może być, będą bardziej jajeczne, mniej "babeczkowate"
- sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy (ja dałam oregano bezpośrednio na pomidory, a do masy jajecznej poza solą i pieprzem trochę kozieradki)
- dodatki: dowolne. U mnie były to:
b) pomidor suszony, ser pleśniowy, oliwka
c) pomidor świeży, ser pleśniowy, czerwona fasola
d) pomidor suszony, ser pleśniowy, szpinak
e) pomidor suszony, feta, łosoś (dla syna)
f) pomidor świeży, kozi ser pleśniowy
W misce rozbijamy jajka, dodajemy mleko i ewentualnie mąkę, mieszamy do uzyskania puszystej gładkiej masy. Naczynie na muffinki ustawiamy na blaszce do pieczenia. Do każdej "miseczki" wkładamy po kosteczce lub kawałku warzyw i sera. Wylewamy na to masę jajeczną i zapiekamy ok. 15 minut w 170 stopniach.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
świetna alternatywa dla nudnych kanapek, czy niezdrowych pizzerek :)
OdpowiedzUsuńCzy można podawać je na zimno ?
OdpowiedzUsuńTak, ja daję synowi do szkoły
Usuń