Od ponad 1,5 roku nie pijam
krowiego mleka (dlaczego? o tym możesz przeczytać tutaj:
http://zdrowozakrecona.blogspot.com/p/tego-lepiej-unikac.html); unikam też jego przetworów – wyjątkiem jest ekologiczne niepasteryzowane masło i od czasu do czasu ser typu brie czy gorgonzola. na ogół jednak sery kupuję kozie, z koziego mleka przygotowuję też zazwyczaj jogurty.
http://zdrowozakrecona.blogspot.com/p/tego-lepiej-unikac.html); unikam też jego przetworów – wyjątkiem jest ekologiczne niepasteryzowane masło i od czasu do czasu ser typu brie czy gorgonzola. na ogół jednak sery kupuję kozie, z koziego mleka przygotowuję też zazwyczaj jogurty.
Dziś proponuję taki prościutki przepis na
mleko z płatków migdałowych, z dodatkiem wanilii.
Składniki:
pół szklanki płatków migdałowych
3 łyżki ksylitolu
ziarna z połówki laski wanilii
Takie mleczko cudownie nadaje się
do picia, jeśli ktoś lubi, ale można na nim również gotować płatki czy jaglankę
(lub pół na pół z wodą) albo dodawać do naleśników czy placków.
Ja robię zwykle z 2 szklanek
mleka, chyba że z góry wiem, do czego mleczka użyję. Taki napój może bowiem
stać w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz