Bakłażany faszerowane kaszą, pieczarkami i suszonymi pomidorami |
Faszerowane bakłażany to ulubiony
obiad mego syna, mogący konkurować chyba tylko z pizzą i spaghetti po bolońsku.
No, może jeszcze z burgerami i innymi fast foodowymi „specjałami”. Bo niestety
jest to typowy młodzieniec, ponad wszystko wielbiący śmieciowe i najlepiej
ociekające tłuszczem mięsne żarcie. Jednak, choć otwarcie rzadko to przyznaje,
moja zdrowa, wegetariańska kuchnia cieszy się jego uznaniem (oczywiście pod
warunkiem, że od czasu do czasu zje coś niezdrowego – „tak dla równowagi”), a
spośród potraw, które dotąd serwowałam, faszerowane bakłażany wiodą zdecydowany
prym. Koniecznie zapiekane z mozarellą, co odrobinę pomniejsza ich prozdrowotne
walory, niewątpliwie jednak dodaje tych smakowych.
Przygotowanie jest proste i
niezbyt czasochłonne, można też do woli eksperymentować z farszem, a w
przypadku trudności z dostaniem bakłażanów z powodzeniem zastępuje je nieco tańsza,
ale nieznacznie tylko ustępująca im smakiem cukinia.
Składniki:
2 średnie bakłażany
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (może być też gryczana
3 łyżki suszonych pomidorów z zalewy olejowo-czosnkowej
500 g pieczarek (w sezonie warto zastąpić je np. kurkami - obłędne!)
2 kulki mozarelli –
opcjonalnie
Przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka
mielonej kolendry, łyżka sosu sojowego –opcjonalnie, jeśli będzie za mało słone
2 łyżki tłuszczu do smażenia pieczarek i bakłażanów
(najlepiej masło klarowane)
Bakłażany myjemy, wydrążamy środki, farsz wrzucamy do miski,
solimy, solimy też łódeczki i zostawiamy
to na ok. 20 minut, żeby pozbyć się bakłażanowej goryczy.
Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy, solimy i wrzucamy na
ok. łyżkę masła klarowanego. Podsmażamy ok. 10 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Gdy bakłażany już zmiękną, a pieczarki się podsmażą, łączymy
je ze sobą, dodajemy kaszę i pomidory bez zalewy, mieszamy i podsmażamy jeszcze
chwilę. Doprawiamy pieprzem, kurkumą, kolendrą i ewentualnie sosem sojowym.
Dobrze jest tez skropić farsz odrobiną oliwy lub położyć wiórki
masła – wówczas góra nie będzie nadmiernie wysuszona. To ważna uwaga zwłaszcza,
gdy nie używamy sera – ja o tym zapomniałam i wierzch był trochę suchy.
Dzięki wielkie za ten przepis, do farszu oprócz podanych składników dodałam tymianek i pietruszkę i bakłażany wyszły przepyszne :) Na pewno do nich wrócę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. Pozdrawiam
Usuń