wtorek, 18 sierpnia 2015

Curry z bakłażanem, cukinią i szpinakiem. Bezglutenowe, wegańskie i bardzo aromatyczne!

A dziś coś z hinduskiej półki, choć w duecie z raczej japońskim makaronem ryżowym wzbogaconym o tapiokę i zieloną herbatę. Ale mniejsza o nacje i pochodzenie, ważne, że  wyszedł z tego idealny związek. Zakupiwszy swego czasu w jednym z dyskontów żółtą pastę curry, w końcu postanowiłam zrobić z niej użytek. A że w lodówce poniewierały się cukinie i bakłażany, a na konsumpcję czekała napoczęta paczka szpinaku - danie skomponowało się samo. Dla wzbogacenia smaku dodałam trochę tofu, całość zalałam mleczkiem kokosowym i... voila!
A po tofu, Tamari, olej kokosowy i wiele innych zdrowych produktów zapraszam do sklepu do sklepu   http://drpelc.pl/
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 200 g szpinaku
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 100 ml mleczka kokosowego (dałam takie z kartonika)
  • pół opakowania tofu (ja miałam z poprzedniego obiadu marynowane w 2 łyżkach Tamari i 1 łyżce oleju dyniowego, z kurkumą, papryką i pieprzem)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • opakowanie makaronu ryżowego tagliatelle z tapioką i zieloną herbatą (lub innego np, shirataki)
Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kurkumę i paprykę, chwilę smażymy. Dodajemy bakłażan i cukinię i po chwili wlewamy trochę wody, by nie przypalić warzyw. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Wlewamy mleczko kokosowe, a po chwili dodajemy umyty szpinak i tofu oraz curry i 1 łyżkę Tahini. Jak szpinak zwiędnie, doprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowujemy makaron. Zalewamy go wrzątkiem i zostawiamy na 5 minut. Odcedzamy i wylewamy na patelnię z rozgrzanym olejem (1 ł.). Dodajemy Tamari, sól i pieprz. Chwilę smażymy. Mieszamy z sosem i podajemy.




                                                                            ***

Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga "Wojażomania"

4 komentarze :