poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Śniadaniowy zawrót głowy - placek migdałowy z gruszką.

Macie ochotę na małe, słodkie szaleństwo? Oto przepis na placek bez mąki (nie licząc tej odrobiny skrobi) i cukru, polany jedynie syropem z daktyli. Jest pyszny, bardzo sycący i dość słodki (choć to ostatnie można dozować ilością polewy).

Składniki:

  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 1 łyżka skrobi (u mnie tapioka)
  • 1 mały jogurt (u mnie kozi)
  • 1 gruszka
  • syrop daktylowy lub inny (może być też miód) do polania
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (myślę że nie jest to dodatek konieczny)
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia (u mnie też olej kokosowy)
Jajko ubijamy mikserem lub trzepaczką do uzyskania puszystej masy (jeśli nie będziemy placka niczym polewać, warto dodać pod koniec ubijania łyżkę cukru, np. kokosowego lub ksylitolu), wlewamy olej i jogurt, mieszamy, wsypujemy mąki i mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 


Wlewamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Na wierzchu układamy plasterki gruszki (można posypać cynamonem), zmniejszamy ogień i co jakiś czas poruszamy patelnią (jak przy omletach). Możemy też placek przykryć pokrywką. gdy masa na wierzchu się zetnie, kładziemy na patelni talerz dopasowany do jej średnicy i obracamy patelnię tak, by talerz znalazł się na naszej dłoni (jak przy robieniu tortilli), po czym zsuwamy placek delikatnie z powrotem na patelnię i jeszcze chwilę smażymy. Polewamy ulubionym sosem lub syropem (miodem).

**
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga 

1 komentarz :

  1. Idealnie pasuje do mojego gustu:) pozdrawiam i zapraszam na wersję z jagodami...

    OdpowiedzUsuń